:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Maj 26, 2018   12:05

0

264

Na groblju u južnom delu Mitrovice i dalje ista slika


Tužni prizori porušenih spomenika i oskrnavljenih grobova, tuga na licima mnogobrojnih Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice i Zvečana koji su došli da obidju grobove svojih najmilijih i danas je slika pravoslavnog groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice. 


Nemoćan da bilo šta promeni i odagna svoje razočarenje je i Zoran Smikić koji kaže da su se njegovi preci na ovom groblju sahranjivali još od davne 1914. godine.


„Dolazim redovno na sve Zadušnice  i uvek se potresem jer svaki put iznova vidimo nešto što je novo, nešto što liči na čišćenje a čiste i ono što je ovde vekovima“, razočaran je Smikić.


Prema mišljenju Nikše Zaporožca nešto bi pod hitno moralo da se uradi.


„Kako je našoj duši kada dodjemo i ne možemo da nadjemo spomenike svoje rodbine. To je sramota i bruka i poniženje za sav srpski narod“, reči su Zaporožca.


I Bratislav Antić je istog mišljenja. Smatra da je učinjeno ili ne učinjeno čin nasilja, vandalizma i mržnje.


“Nećemo da dozvolimo da nas bilo šta obeshrabri, čak ni ovakav prizor”, odlučan je jerej Aleksandar Zafirović koji je danas sa srpskim življem obilazio pravoslavne grobove.


Srbi su do groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika uništeno stigli organizovano autobusima bez pratnje KPS-a.


 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva