TV Most - Na groblju u južnom delu Mitrovice i dalje ista slika
Vesti
Na groblju u južnom delu Mitrovice i dalje ista slika

14:20, 26.05.2018

|

Izvor: TV Most

Danas su letnje Duhovske zadušnice, koje su po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek u subotu, uoči praznika Sveta trojica - Duhova. Zadušnice su za većinu raseljenih jedina prilika kada, mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.Srbi su organizovano obišli pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice gde je unisteno više stotina spomenika, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog ostećenog spomenika.
Foto: TV Most

Tužni prizori porušenih spomenika i oskrnavljenih grobova, tuga na licima mnogobrojnih Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice i Zvečana koji su došli da obidju grobove svojih najmilijih i danas je slika pravoslavnog groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice. 


Nemoćan da bilo šta promeni i odagna svoje razočarenje je i Zoran Smikić koji kaže da su se njegovi preci na ovom groblju sahranjivali još od davne 1914. godine.


„Dolazim redovno na sve Zadušnice  i uvek se potresem jer svaki put iznova vidimo nešto što je novo, nešto što liči na čišćenje a čiste i ono što je ovde vekovima“, razočaran je Smikić.


Prema mišljenju Nikše Zaporožca nešto bi pod hitno moralo da se uradi.


„Kako je našoj duši kada dodjemo i ne možemo da nadjemo spomenike svoje rodbine. To je sramota i bruka i poniženje za sav srpski narod“, reči su Zaporožca.


I Bratislav Antić je istog mišljenja. Smatra da je učinjeno ili ne učinjeno čin nasilja, vandalizma i mržnje.


“Nećemo da dozvolimo da nas bilo šta obeshrabri, čak ni ovakav prizor”, odlučan je jerej Aleksandar Zafirović koji je danas sa srpskim življem obilazio pravoslavne grobove.


Srbi su do groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika uništeno stigli organizovano autobusima bez pratnje KPS-a.


 

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design