:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Jul 07, 2018   18:27

0

372

Na brdu Zvečan postavljen krst visok 6 metara


Arhijrejsko osvećenje  krsta obavio je vladika Raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom uz prisustvo velikog broja vernika. Krst je postavljen na visini od 650 m nadmorske visine ispod kule gde se nalazi crkva posvećena Svetom Dimitriju.



„Velika blagodarnost svima koji su se potrudili da sačine ovo krsno znamenje i da ga iznesu i postave na ovo mesto. Ovaj krst treba da bude i nama opomena da čuvamo sveto Kpsovo i Metohiju, zemlju koju nismo mi stekli i kupili nego smo nasledili od svojih svetih, od svojih predaka pa imamo i obavezu i dužnost da sve što smo nasledili sačuvamo i da to predamo budućim pokolenjima“, istakao je vladika Teodosije.



„Na časnom krstu se nalazi mali časni krst koji je prošao stradalnim putem gospodnjim na Veliki petak 2015.godine, i koji je osveštan na svetom i životvornom grobu Gospodnjem i grobu Presvete Bogorodice u Svetom gradu Jerusalimu. U samom krstu se nalazi delić časnoga krsta na kojem je razapet gospod Bog, naš Isus Hristos, nalaze se kamenčići iz svete reke Jordan iz mesta Vitavara gde je kršten Hristos“, rekao je Miloš Vidaković iz Ivanjice.



Vernici, ne samo sa prostora Kosova i Metohije već i iz centralne Srbije nisu krili radost i zadovoljstvo zbog postavljanja časnog krsta. Kažu da će ih podsećati na to da treba da budu složni i da dele bratsku ljubav prema veri pravoslavnoj.



„Ono što čini srpski narod srećnim i radosnim to su ova deca koja su došla ovde i koja nas podsećaju i šalju poruka da treba da znamo kuda ih usmeravamo. Ovde pokazujemo da treba da budemo svoji na svome, da čuvamo Kosovo i Metohiju i da ga poštujemo kao što poštujemo ovaj krst“, rekao je Nebojša Ristović iz Zvečana.



„Simbolika časnog krsta, ovog kojeg smo postavili, u drevnom gradu Zvečanu jeste značajna. Ovaj krst će se videti sa svih strana i danju i noću. Njegov značaj ogleda se i u tome što je danas na ovom svetom mestu bilo puno sveštenika ne samo Raško-prizrenske eparhije već i iz ÄŒačka, Ivanjice i drugih mesta“, kazala je Zlata Radovanović – Kancelarija za Kosovo i Metohiju.



„Ovaj krst je pre svega pokazatelj velike sloge srpskog naroda i ako Bog da da se ovakva znamenja nađu i u drugim mestima širom Kosova i Metohije“, rekao je Dušan Danić iz Kosovske Mitrovice.



ÄŒasni krst na brdu Zvečan visok je 6 m i težak oko 300 kg.



 


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva