:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 20, 2018   08:18

0

115

Na Beogradskom univerzitetu još 2.914 mesta za brucoše


Od upisanih brucoša 61 odsto čine devojke, a 39 odsto mladići. Najteže je bilo upisati softversko inženjerstvo, za šta je bilo potrebno bar 96,4 poena.



Ono što brine, kažu u rektoratu, jeste činjenica da je sve manje kandidata koji žele da postanu profesori, kao i to da brucoši dolaze sa sve lošijim uspehom iz srednje škole.



"Jedino nam ostaje da ih tokom školovanja stvarno izgradimo da tako kažem, za te profesije. Jer zaista ako ne napravimo taj dobar krug i ciklus od osnovne, srednje škole nećemo ni za fakultete imati dobre kandidate. A manje je studenata zato što je i manje srednjoškolaca i dece uopšte, tako da se sve to odražava kasnije i na visoko obrazovanje", kaže Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu.



U godini kada obeležavamo 210 godina postojanja, Univerzitet u Beogradu pohađa sto hiljada studenata, odnosno dve petine akademaca u Srbiji. Što znači da mladi pre svega žele da se o trošku države školuju na najstarijem univerzitetu.



Najboljim diplomcima i mladim istraživačima nagrade će biti uručene u septembru u sklopu obeležavanja jubileja, kao i stipendije koje se dodeljuju po volji zadužbinara.



"Ideja je da 11. septembar ustanovimo kao Dan zadužbinara. Planiramo da sa Evropskom ascojacijom univerziteta organizujemo konferenciju koja bi se ticala različitih pitanja rada univerziteta u Evropi", kaže akademik Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.



Svečana akademija biće održana 13. septembra na dan otvaranja Velike škole.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva