:

:

TV Most

Foto: narodnimuzej.rs

clock

Mart 23, 2015   12:05

0

140

"Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10"

Tokom 10 dana od 10.00 do 22.00 publika će moći besplatno da razgleda sve sadržaje muzeja koji učestvuju u programu, prenosi Tanjug.

"Reč je o najvećem udruživanju domaćih muzeja do sada u jedinstvenoj akciji koja ima za cilj jačanje institucija i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom", rekla je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

Program "Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10" biće priređen u vreme proslave Međunarodnog dana muzeja (10. maj) i manifestacije Evropska noć muzeja, Dana Evrope i 70. godišnjice pobede nad fašizmom.

Kako je saopštio Organizacioni odbor, ta prva takva manifestacija posvećena je "herojima kulturne baštine", ali ta tema neće biti obavezujuća za učesnike koji mogu da se uključe do 31. marta.

Etnografski muzej, Muzej iz Prištine i još neke ustanove, u skladu s temom manifestacije, podsetiće na pojedince koji su spasavali kulturno blago Srbije.

Muzej istorije Jugoslavije otvoriće manifestaciju, a priprema seriju izložbi, predavanja, promocija i drugih programa koji će podsetiti na te važne datume.

Prirodnjački muzej u Beogradu priprema izložbu koja će na nov način predstaviti prijatelja srpskog naroda Arčibalda Rajsa, dok će Istorijski muzej Srbije pripremiti izložbu o kraljici Nataliji Obrenović.

Manifestacija "Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10" završiće se u Istorijskom muzeju Srbije 18. maja, uručenjem nagrade Muzejskog društva Srbije "Mihailo Valtrović" pojedincima i ustanovama za doprinos u razvijanju i unapređenju muzeološke delatnosti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva