:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 01, 2018   17:15

0

227

Muzej šibica u Sremskim Karlovcima


Stigle su sa svih meridijana, a svaka je jedinstvena na svoj način. Ma koliko zvučalo neverovatno, na malim kutijama predstavljeni su najznačajnij svetski događaji, pronalasci, kao i razvoj dizajna u protekla dva veka.



„Tada je u Pragu postojao, a i dan danas postoji klub koji je okupljao ljude oko ove tematike i Jasna se sticajem okolnosti našla u toj priči i ona je vremenom počela da sakuplja šibice i etikete i za nekih 10 godina koje je tamo provela sakupila je blizu 20.000 različitih primeraka iz citavog sveta“, priča Jovana Popović Benišek, vlasnica srpskog Muzeja šibica.



Izložene su kutijice različite po formi, veličini, dizajnu, pa čak i materijalima. Ima ih sa motivima državnika, flore, faune, prevoznih sredstava, karikatura. Turisti dolaze iz svih krajeva sveta. Ipak, najinteresantnije su deci.



„U našoj kolekciji veoma su interesantna ova velika palidrvca čija kutija je još veća. A zanimljive su ove male, koje, nasuprot njih, imaju, svega santimetar-dva“, priča Bela Benišek, ćerka vlasnice muzeja.



Sredinom 20. veka, šibice su, pre svega služile za reklamiranje proizvoda. Pedesetih godina prošlog veka postale su i kolekcionarska atrakcija. Sakupljao ih je i knez Pavle, koji je u njih uložio veliki deo svoje ušteđevine.



„Ovaj muzej je jedinstven u Evropi. Po mojim informacijama postoji još samo jedan identičan u Švedskoj. To je muzej pri gradu koji sadrži u svojoj kolekciji isključivo mašine i šibice, odnosno primerke koji su vezani za brend i njihovu proizvodnju“, istakla je Jovana Popović Benišek.



Cilj je da se muzej pretvori u Kulturni centar, jer su ovde osim šibica izložene i brojne fotografije, slikarski radovi, a održavaju se i promocije knjiga, kao i koncerti.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva