:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

291

Muzej savremene umetnosti otvara vrata


Za 42 godine Muzej savremene umetnosti publici je predstavio dela Mura, Miroa, Difija. Tradicija i dobar glas postavili su ga na pijadestal najznačajnijih evrpskih muzeja. Vratiti publiku je nimalo lak zadatak posle decenije tišine.



"Ambiciozni kustosi muzeja već su toliko toga spremili i sigurno će muzej krenuti jednim velikim intenzitetom", kaže Milena Dragićević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti. 


Istraživanja još iz sedamdesetih godina prošlog veka govore da što je veće obrazovanje, veće je i interesovanje za muzejske postavke.



"Postoji potreba, postoji navika naročito kod publike srednje generacije reč je o intelektualcima, o ljudima koji čine kulturnu javnost ono što sada postaje moguće jeste da se formira nova publika", objašnjava Milena Dragićević Šešić. 



Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da su glavna ciljna grupa mladi ljudi. 



"Ipak kultura pripada svima ali ja očekujem da će posetioci nove-stare zbirke odnosno stare-nove zbirke i nove postavke naših muzeja biti ljudi svih generacija jer kultura pripada svima", ističe Vukosavljević.



Iako se Beograd već etablirao kao kulturna sredina u koju strani gosti rado dolaze ali kojoj se i rado vraćaju, ponovno otvaranje Muzeja savremene umetnosti daje mu nov kvalitet. Visoko na agendi i domaćih i stranih gostiju su upravo muzeji.



"Mi nismo mogli da ponudimo sve ono što bi nekog našeg gosta zanimalo. Sada se ta situacija menja, čini mi se da je ovo upravo neki prelomni trenutak u toj kulturnoj ponudi grada. Beograd najčešće porede sa Berlinom zbog te umetničke atmosfere", kaže Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda.



Atmosferu će dopuniti i novi sadržaji, najavljuje resorni ministar.



"Tako da nas čeka otvaranje Narodnog muzeja polovinom sledeće godine, konkretnije u junu, urađen je i idejni projekat idejnog rešenja rekonstrukcije zgrade u Resavskoj ulici gde treba da bude muzej Grada Beograda, osim toga ministarstvo je odvojilo novac za izradu projekta za rekonstrukciju umentičkog pavoljona Cvijeta Zuzorić", kaže ministar Vukosavljević. 



Po svetskim muzeološkim standardima decenija je prošla kako bi se u Muzeju savremene umetnosti uredile podrumske prostorije, enterijer, sredio krov, zamenile instalacije i obnovila fasada. Za najavljene projkete, publika se nada da neće morati toliko dugo da čeka.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva