:

:

TV Most

Foto: Twitter

clock

April 01, 2015   12:05

0

223

Mustafa: Oružane snage neće ići na sever Kosova

On je na konferenciji za štampu, nakon sednice vlade, rekao da takve oružane snage neće biti prisutne na severu Kosova bez prethodnog dogovora sa NATO-om, prenosi agencija "Kosova preš".

Za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica.

Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina. Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba.

Mustafa je, govoreći o Listi Srpska, rekao da je prošle nedelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojotuju od početka februara.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN.

"To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor", rekao je Dačić.

On je podsetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, u sedištu NATO-a predstavnici te vojne organizacije dali garantije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva