:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2017   12:05

0

116

Muslimanski vernici odbili da uđu u svetilište u Jerusalimu

Okupljeni su uzvikivali "Alahu akbar", dok su mnogobrojni posetioci ulazili u jerusalimski kompleks Haram el Šarif, poznat Jevrejima i kao "Brdo hrama", prenosi AFP.

To sveto mesto uključuje džamiju Al Aksa i Kupolu stena i treće je po važnosti sveto mesto nakon Meke i Medine.

Pozivi na molitvu odzvanjali su sa te džamije, međutim veliki broj vernika je održao popodnevnu molitvu van svetilišta u znak protesta zbog novih bezbednosnih mera.

Kako se navodi, okupilo se oko 150 vernika, a među njima je bilo i žena koje su vrištale i plakale, pozivajući ljude da ne ulaze u svetilište.

Svetilište je zatvoreno zbog napada koji se u njemu dogodio a u kome su ubijena dva policajca, te je Izrael nakon toga doneo, kako se navodi, krajnje neobičnu odluku da zatvori Al Aksu u petak.

Izraelske vlasti su navele da je zatvaranje neophodno kako bi se izvršile bezbednosne provere, a policija je danas saopštila da su dve kapije koje vode ka svetilištu ponovo otvorene i da su na njima postavljeni detektori za metal.

Al Aksa se nalazi u istočnom delu Jerusalima, koji je Izrael okupirao 1967. godine, a kasnije i prisvojio, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci se plaše da bi Izrael mogao da pokuša da preuzme potpunu kontrolu nad tim mestom koje je treće po važnosti za Palestince i najsvetije za Jevreje, koji ga nazivaju i Zidom plača.

Jevrejima je dozvoljeno da posećuju to mesto, ali ne i da se mole u njemu, kako bi se izbegle tenzije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva