:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

106

MUP:Pri hapšenju u slučaju "Potočari" poštovan zakon i nalog tužioca


Dragan Kujundžić je reagovao povodom izveštaja Zaštitnika građana o hapšenju pomenute dvojice pripadnika MUP-a osumnjičenih za krivično delo odavanje službene tajne u kojem su konstatovani propusti Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa rešenjima o zadržavanju, donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioc




Kujundžić je u pisanoj izjavi za medije ukazao da pravnu ocenu zakonitosti postupanja može dati jedino sud koji je tom prilikom doneo odluku da se dvojici policijskih službenika odredi pritvor nakon hapšenja i podsetio da je taj postupak trenutno u fazi glavnog pretresa pred sudom.



"Sektor unutrašnje kontrole će, svakako, sagledati sve preporuke Zaštitnika građana i na njih odgovoriti u zakonom predviđenom roku", naveo je Kujundžić.



U izveštaju Zaštitnika građana koji je danas objavljen na njegovom sajtu navodi se da je Sektor za unutrašnju kontrolu nezakonito i nepravilno postupio, jer 31. decembra 2016. godine "u rešenjima o zadržavanju dvojice osumnjičenih donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, nisu obrazloženi razlozi za pritvor, čije je postojanje predstavljalo osnov za policijsko hapšenje ovih građana".



"Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole propustilo je da pisano dokumentuje usmeni nalog višeg javnog tužioca u Beogradu od 29. decembra 2016. godine, kojim je, kako je u izjašnjenju tog organa uprave navedeno, naloženo hapšenje osumnjičenih", navodi se u izveštaju Zaštitnika građana koji je objavljen na sajtu te institucije.



Zaštitnik je pored ove konstatacije dao i detaljnu preporuku za postupanje Sektora unutrašnje kontrole MUP-a u kojoj se pored ostalog navodi da će "u budućem radu u rešenju o zadržavanju osumnjičenog, donetom nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, obrazložiti osnove za pritvor, odnosno navesti razloge na kojima se zasniva policijsko hapšenje".



U pitanju je hapšenje Milana Dumanovića i Mladena Trbovića koji se terete za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.



Oni su bili uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.



Sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na srpskog premijera, preneli su ranije mediji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva