:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 17, 2018   12:28

0

151

MUP-u oprema od Japana vredna 1,5 miliona evra


Deo opreme već je raspodeljen pojedinim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, a svečanoj primopredaji ispred Palate Srbija danas su prisustvovali potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama.




Reč je o ukupno 24 čamca - 12 rafting i 12 spasilačkih, 12 prikolica za čamce, sedam plutajućih spasilačkih platformi, 29 led reflektora sa agregatima za noći rad, ronilačka odela, kompresora za vazduh...



Uz zahvalnost Japanu na donaciji i višegodišnjoj saradnji i pomoći, Stefanović je istakao da će oprema biti raspoređena u jedinice u celoj Srbiji i doprineti u formiranju interventnih spasilačkih timova koji će pomoći da građani budu još bezbedniji, prilikom vanrednih situacija i najsloženijih operacija koje vatrogasci spasioci izvršavaju.



On je napomenuo da je Vlada Japana do sada Srbiji pružila pomoć za unapređenje delovanja u vanrednim situacijama veću od 8,7 miliona evra, a da je 2014. godine u vreme velikih poplava koje su zadesile Srbiju, vlada te zemlje uputila pet miliona evra pomoći, a građani Japana više od dva miliona evra.



Stefanović je dodao da i Srbija uvek razmišlja o tome da pomogne drugim zemljama, pa i onim koje su tehnološki razvijenije od nas i da je Vlada Srbije, kada su Japan pogodile velike poplave, koje su odnele žrtve, našim prijateljima uputila pomoć.



"Posao kolega u Sektoru za vanredne situacije je da spašavaju živote građana u poplavama, požarima, zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama, koje nije lako predvideti i zato je od životnog značaja da oni koji su prvi u zaštiti stanovništva budu dobro obučeni i kvalitetno opremljeni. Time štitimo njihove i živote svih građana", rekao je Stefanović.



On je istakao je značaj prevencije i podsetio da se u školama odvija obuka najmlađih kako da se snalaze u vanrednim situacijama.



Izrazio je nadu da će japanski eksperti doći u Srbiju, kako bi naši vatrogasci spasioci mogli da uče od onih koji su među najboljima na svetu u reagovanju u vanrednim situacijama.



Ambasador Japana Đunići Marujama izrazio je zadovoljstvo što Japan može da doprinese sigurnosti građana Srbije i zahvalio Sektoru za vanredne situacije na uspešnom korišćenju doniranih sredstava.



"Nadam se da ova oprema doprinosi povećanju kapaciteta ministarstva da odgovori na izazove prirodnih nepogoda u celoj Srbiji", rekao je Marujama.



Podsetio je na japansku poslovicu koja kaže da se prirodna nepogoda dešava kada ljudi zaborave na prethodnu, te da zato moramo biti spremni za sledeće potencijalne katastrofe.



Podvukao je da se pomoć Japana od 8,7 miliona evra vidi kroz obnovu rečnih nasipa u šest opština i obnovu škola i vrtića u pogođenim oblastima.



Istakao je da pomoć nije jednosmerna i podsetio da su nedavno, kada su Japan pogodile obilne kiše i poplava, predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić uputili saučešće, a Vlada Srbije donirala 500.000 evra.



Podsetio je i na zemljotres 2011. u Japanu, ističući da je Srbija nesebično pružila veliku materijalnu i moralnu podršku japanskom narodu.



"Građani Japana i Srbije mogu da izgrade odnos u duhu uzajamne pomoći", rekao je Marujana.




 


Izvor: Tanjug,RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva