:

:

TV Most

Foto: Foto RTV Puls

clock

Septembar 19, 2018   13:36

0

290

Multietnički protest u Novom Brdu zbog učestalih krađa


Samo u prvih devet meseci ove godine u Novom Brdu je zabeleženo šest slučajeva krađe krupne stoke za koje niko nije odgovarao. Policija ne uspeva da pronađe i procesuira počinioce ni za krađe u prethodnim godinama. 



“Postavlja se pitanje kako i na koji način nastaviti dalje posle ovolikih krađa. Pošto kosovska policija nije u stanju tražimo od međunarodne zajednice da reši naše goruće probleme, jer je to svojim dolaskom na Kosovo obećala”, izjavila je Tamara Arsić iz novobrdskog sela Izvor, kojoj su u ponedeljak uveče ukradene dve krave.



Paroh iz Bostana Stevo Mitrić napominje da su zbog učestalih krađa i neotkrivanja počinilaca ugrožene sve zajednice, Srbi, Albanci i Romi. On je od nadležnih u Prištini zatražio da policijska stanica u opštini Novo Brdo iz kategorije C pređe u B,  što bi značilo više policajaca i bolju opremljenost jedinice. 



“Samo želimo minimum uslova da živimo kao građani. Ne postoji čovek u našoj opštini, kome se nije desila krađa”, rekao je Mitrić. 



Kosovski Albanac Enver Lapaštica  kome su pre četiri meseca ukradene dve krave,  razočaran je radom policije.



“Ako mene, koji živim u neposrednoj blizini policijske stanice u Bostanu nisu mogli da zaštite, šta onda da očekuju drugi ljudi”, zabrinut je Lapaštica.



I Sreten Stojković iz Paralova doživeo je istu sudbinu. Njemu su u dva maha ukradene po dve krave. Zbog toga više ne čuva krupnu stoku iako mu je to bio jedini izvor prihoda. 



“Šta da vam kažem, krade se sve: stoka, drva, sve je na meti lopova. Zaštite niotkuda. Morao sam preostalu stoku da prodam i sada sam primoran da kupujem mleko za decu”, kaže Stojković. 



Komandir kosovske policije u Novom Brdu  Šukri Aliju rekao je za RTV Puls da se nada da više neće biti potrebe za ovakvim protestima i veruje da će se uskoro kriminalu stati na put. 



“Podržavam zahteve meštana da se policija kadrovski i materijalno ojača da bi borba protiv kriminala bila efikasnija”, rekao je Aliju.



Opština Novo Brdo, teritorijalno jedna od najvećih na Kosovu, prostire se na 200 kvadratnih kilometara ima samo dvadesetak policijaca i nekoliko vozila, što nije dovoljno da stane na put vandalima. 



Krađe u ovoj, po mnogo čemu, najsiromašnijoj opštini na Kosovu intenzirane su poslednjih godina,  a krade se sve: od stoke, putničkih automobila i kamiona, poljoprivrednih mašina, trgovinskih radnji, a šume su gotovo opustošene zbog višegodišnje nezakonite seče.



 


Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva