:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 25, 2018   12:05

0

216

MSU: Deca vole da istražuju, strance zanima jugo kontekst


Posetioci se, međutim, najviše zadržavaju na prvom nivou, gde su predstavljeni buržoaski modernizam i socijalna umetnost i to delima Nadežde Petrović, Milene Pavlović Barili, Save Šumanovića.


Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti otvorena je 20. oktobra 2017. godine, nakon što je 10 godina bila zatvorena za javnost, i to otvorena je izložbom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" sa više od 300 dela koja su obeležila period od pocetka 20. veka do danas.


Kustoskinja Una Popović kaže da imaju posetioce svih generacija i programe za svakog od njih, ali kao primarnu ulogu sebi su postavili edukaciju mladih.


Tako je u okviru organizovanih vođenja kroz Muzej savremene umetnosti prošlo oko 700 osnovaca, 1.600 srednjoškolaca i 450 studenata.


"Imamo dečji i omladinski klub, kroz koji usmeravamo decu i mlade šta da pogledaju, kako da promišljaju ižlozena dela i nastojimo da ih zainteresujemo za umetnost", rekla je Popović Tanjugu.


Primećuje da deca vole da istražuju i pronalaze različite uglove posmatranja umetničkih dela, obraćaju pažnju na materijale, a umetnost s početka 20. veka im je veoma zanimljiva, jer je u pitanju figurativno slikarstvo i naturalistički prikaz stvari koje prepoznaju.


"Što se tiče neovangardne i konceptualne umetnosti, malo je drugačije, ali je istovremeno primamljivije srednjoškolskoj deci koja studioznije posmatraju tu novu medijsku umetnost i video art. Mnogo su im složenije stvari, ali i mnogo razumljivije usled svih mogućnosti koje ta umetnost koristi", rekla je Popović.


Izložba "Sekvence" će trajati do sredine godine kada će neki segmenti biti uklonjeni, a kustosi nastoje da stalno nude nove okvire njenog čitanja te je tako "Dah teatar" napravio predstavu "Žene DADE" u sali gde je predstavljen zenitizam, beogradski nadrealizam i slovenački konstruktivizam.


Svakog četvrtka organizuju se projekcije avangardnih i eksperimentalnih filmova.


Do sada je bio predstavljen Zoran Popović sa "Borbom u Njujorku" iz 1976. i "Portret moje majke" Milice Tomić iz 1999. godine, a u aprilu na programu će biti ostvarenja Želimira Žilnika.


Popović naglašava da svako ko dođe u Muzej savremene umetnosti ima utisak da sama postavka funkcioniše sa zgradom i da zgrada progovara kroz postavku.


"Ta situacija obostranog promišljanja arhitekture u službi postavke i obrnuto, jeste ono što obuzme posetioce. Oni kroz čitavu zgradu promišljaju odnos između arhitekture i izložbe", istakla je Popović, ukazavši na specifičnost arhitekture zdanja na Ušću.


Prema rečima kustoskinje, posetioci se najviše zadržavaju na prvom nivou gde je predstavljen buržoaski modernizam i socijalna umetnost i gde su izložena dela Nadežde Petrović, Milene Pavlović Barili, Save Šumanovića.


Pažnju privlači i konceptualna umetnost - dela Neše Paripovića, Marine Abramović, Raša Teodosijevića, Zorana Popovića...


Popović je zapazila i da veliki broj stranaca dolazi u Muzej.


"Vidim da su jako naviknuti na muzeje moderne i savremene umetnosti i jako se dobro situiraju u samom muzeju. Pre svega su oduševljeni arhitekturom i kada ih vodim kažem im da obrate pažnju na arhitekturu jer je biser modernističkog arhitektonskog delovanja", rekla je kustoskinja koja stranim posetiocima posebnu pažnju skreće na činjenicu da je reč o postavci jugoslovenske umetnosti.


Primećuje da strance upravo i zanima taj jugoslovenski kontekst koji promišljaju kroz dela srpskih, ali i ostalih autora, kroz socijalistički modernizam i avangardna delovanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.


Popović za septembar najavljuje izložbu dela Ilije Šoškića, a za sledeću godinu veliku međunarodnu izložbu nemačke umetnosti, dok Marinu Abramović očekuju u drugoj polovini 2019.


U Salonu MSU 30. marta se otvara izložba "Nacrt, orjentisanje u savremenoj novomedijskoj umetničkoj praksi", a u Legatu Čolaković do 2. aprila može se pogledati postavka inostrane grafike iz zbirke MSU pod nazivom "Ishodište matrice".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva