:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2018   12:05

0

211

Mraz najviše štete naneo kajsiji


Šandor Abraham je treća generacija proizvođača jabuke u Hajdukovu kod Subotice, koju gaji na oko šest hektara voćnjaka. Njegova ocena je da su trenutne vremenske prilike dobrodošle za njegove zasade, zato što vegetacija još nije krenula, što je za njega dobro ako poredi sa prošlom godinom kada mu je mraz u aprilu "obrao" pola proizvodnje. Ono što nije uništio mraz, dotukao je grad u avgustu.







"Znači, to neće biti sigurno jer će biti cvetanje tamo negde krajem aprila ili početkom maja. Nama ovo sada momentalno odgovara. Štete je bilo negde oko pedeset odst, od mraza u aprilu. A posle u avgustu dobili smo grad i to nam je ošišalo sve. Mogu da kažem da sam ove godine imao samo industrijsku jabuku. A to se vidi momentalno na ceni jabuke, da je skupa jabuka", rekao je Abraham, koji je i direktor Zemljoradničke zadruge Golden frukt.



Skupa će biti i kajsija, koju je obrale sibirske temperature od pre dve nedelje, i to sve sorte. Blaga zima uticala je na raniji početak vegetacije kajsija, bresaka i nektarina, a zbog minusa i snega u martu će štete biti velike. Kod nektarina je već sada primetno veća šteta nego kod bresaka, kod kojih kasnije sorte nisu toliko stradale. Još.



"Videćemo kakvo će biti stanje jer su i neke kruške već krenule. I kod krušaka, mogu da kažem da je konkretno krenula viljamovka, ne znam koliko će ove niske temperature uticati na te biljke. Kod jabuke je najmanje problem, jabuka još nije ni krenula, tako da ja ne očekujem štete sada od ovih mrazeva", smatra savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Hajnalka Bognar Pastor.



Po okončanju po mnogo čemu netipične zime, kada svo voće procveta, tek će se onda znati prave razmere štete.



Jedno je sigurno, u rakijskim kazanima i šerpama za kuvanje pekmeza sledeće jeseni neće biti kajsija.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva