:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 18, 2018   12:05

0

114

Može li BiH da se izbori s migrantskom krizom?


U Banjaluci kažu da se moralo ranije reagovati i da BiH nije spremna da se suoči s krizom koja je čeka. Migranti stižu iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije i kreću se duž tri rute – ka Bijeljini, Višegradu i Zvorniku, i prema Trebinju.



Migranti iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Iraka – uglavnom mladi ljudi, bračni parovi sa decom.



Jedan od njih pristao je da priča, ali ne želi da se snima jer strahuje za porodicu u Avganistanu. Kaže da je u BiH ušao ilegalno kod Višegrada. U sarajevskom parku je osam dana.



Za osam meseci kako je napustio svoj dom, prošao je osam država, uglavnom pešice. Cilj mu je Italija. Da bi mogao da plati put, prodao je deo imovine.



"Postoje agenti koji znaju put, mi im platimo", kaže migrant iz Avganistana. Od Avganistana do BiH potrošio je, kaže, oko 8.000-9.000 dolara. "Odavde do Italije, da bismo prešli granicu, platićemo 3.000 dolara, a možda i više", rekao je ovaj Avganistanac.



Migrantima je cilj doći do granice sa Hrvatskom, a onda dalje u Evropsku uniju. Mali broj njih za sada želi da se zadrži ovde. Međutim, građani pitaju šta će biti sa migrantima ukoliko susedna Hrvatska zatvori granice.



Vlasti za sada kažu da će migranti iz parkova u prihvatne centre, iako su oni ranije odbijali takvu mogućnost jer se centri za prihvat ne nalaze na njihovoj ruti kretanja, odnosno blizu autobusnih stanica i mesta gde se lakše prebacuju do granice.



Sada će, kažu vlasti, morati da poslušaju naredbe ili će prisilno biti odvedeni. Za prihvat migranata planirani su izbeglički centri i kasarne.



"One migrante koji se trenutno nalaze na otvorenom prostoru ova dva kantona ćemo smestiti na human i čoveku dostojan način, koji će podrazumevati human smeštaj i prateću zdravstvenu zaštitu", rekao je Denis Zvizdić, predsedavajući Saveta ministara BiH.



U BiH je prema procenama nadležnih od početka godine ušlo četiri hiljade migranata. Dnevno se već beleži ulazak i do 150 lica.



Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je upozorio da će, ako ne bude korektne saradnje, "sve usmeriti na zatvaranje granice".



Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, ističe da su svi koji su ušli u BiH registrovani.



"Sedamdeset odsto je izašlo iz države. Sposobni smo ne samo da ih registrujemo, nego i da svima njima utvrdimo identitet, uzmemo otiske", navodi Ujić.



U Republici Srpskoj i ranije su upozoravali da je potrebno brže reagovati. Ističu da BiH nije u stanju da primi veći broj izbeglica.



"Mi smo u Republici Srpskoj jasno rekli da naša ekonomija to ne može da izdrži i da je najbolje sprečiti dolazak migranata na prostor BiH, kao i da to treba da bude primarni cilj", kaže predsednik RS Milorad Dodik.



Deo novca za smeštaj migranata biće obezbeđen iz državnog budžeta, a deo iz Fonda za migrante.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva