:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2016   12:05

0

122

Most prihvatio ponudu HDZ za formiranje vlade

Most je u saopštenju naveo da je Nacionalno veće "prihvatilo predlog usaglašen od strane pregovaračkih timova Mosta i HDZ sa poslednjeg sastanka održanog u sredu", ali nisu izneti detalji.

Zajednička izjava za medije najavljena je za sutra u podne.

Iako se još zvanično ne zna kakav su dogovor postigli Most i HDZ, prema nezvaničnim informacijama HDZ je ponudio Mostu četiri ministarstva, mesto potpredsednika Vlade, kao i da funkcija predsednika Sabora, na kojoj insistiraju obe stranke, bude rotirajuća.

Prema tom predlogu, predsednik parlamenta dve godine bi bio iz Mosta, a potom bi na dve godine tu funkciju preuzeo HDZ, prenose hrvatski mediji.

Navodno je kandidat za predsednika Sabora iz Mosta, lider stranke Božo Petrov, a iz HDZ Gordan Jandroković.

Jutarnji list je objavio da će Mostu pripasti Ministarstvo unutašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite životne sredine, kome će biti pripojena energetika iz Ministarstva privrede, kao i Ministarstvo uprave.

To znači da ostaju bez dva ministarstva koja su držali u dosadašnjoj vladi - poljoprivrede i dela Ministarstva privrede.

Od srede se spekuliše da je HDZ i bez Mosta uspeo da obezbedi podršku više od 76 poslanika koliko je potrebno za formiranje vlade.

Više poslanika potvrdilo je danas da su lideru HDZ Andreju Plenkoviću dali potpise podrške – petoro iz Hrvatske seljačke stranke i četvoro članova budućeg poslaničkog kluba stranke Milana Bandića.Uz to je i još nekoliko poslanika nacionalnih manjina najavilo da će svoj potpis dati Plenkoviću.

Lider HDZ rekao je danas da ima više od 76 potpisa poslanika, ali da mu je prioritet formiranje stabilne vlade s Mostom, uz podršku osmoro poslanika nacionalnih manjina, među njima i troje srpskih.

Plenković je takođe rekao da mu je cilj da predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u ponedeljak na drugi krug konsultacija donese potpise podrške kako bi dobio mandat za sastavljanje vlade koju želi da sastavi do prve sednice Sabora, 14. oktobra.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva