:

:

TV Most

clock

April 18, 2015   12:05

0

116

Moskva:Pet milijardi evra Grcima za "turski tok"


Sporazum bi trebalo da bude potpisan u utorak, a u slučaju da posao bude zaključen, Atina računa da će njen budžet dobiti od tri do pet milijardi evra na ime avansa za tranzit gasa iz Rusije u zemlje EU preko terititorije Grčke, prenosi portal Sputnjik .

Uz pomoć tih para, kako se navodi, Grčka želi da reši pitanje restrukturiranja duga EU.

O ovoj temi piše i nemački Špigl pozivajući se na visokog člana vladajuće grčke partije Siriza.

Prema navodima nemačkog lista, detalji predstojećeg dogovora razmatrani su tokom zvanične posete Moskvi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Kako iznosi Špigl, jedan od grčkih političara iz Sirize ispričao je nemačkim novinarima o predstojećem dogovoru Grčke i Rusije.

Prema njegovim rečima, Grčka se našla u teškoj situaciji zbog pregovora sa EU o restrukturiranju duga, pa će taj ruski avans na ime budućeg tranzita ruskog gasa preko Grčke pomoći Atini da izbegne bankrot.

Rusija pak računa na saradnju Grčke kad je reč o što skorijoj izgradnji grčkog dela "Turskog toka".

Kako je ovih dana izjavio šef "Gasproma" Aleksej Miler, evropske zemlje su kočile izgradnju Južnog toka da bi sačuvale status kvo tranzita gasa preko Ukrajine, koji Rusija želi da prekine 2019. kada ističe sporazum sa Kijevom o tranzitu gasa, podseća Sputnjik.

S obzirom na to da je Evropa odustala od "Južnog toka", Rusija je počela projekat izgradnje "Turskog toka", koji ima isti cilj.

Međutim, i tu EU pokušava da vrši pritisak. U tom kontekstu dogovor sa Grčkom trebalo bi da stavi tačku na pitanje početka izgradnje tog gasovoda.

"To što nisu dopustili da se realizuje Južni tok i pozivaju se na to da Gasprom nije bio spreman da radi po pravilima Trećeg energetskog paketa i da poštuje evropsko zakonodavstvo - nije istina. Cilj je zapravo bio da se sačuva status kvo tranzita preko teritorije Ukrajine", rekao je Miler 13. aprila, podseća Sputnjik.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva