:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2018   12:05

0

205

Moskva: Zakon o Donbasu skandalozan, Zapad da reaguje


"Skandalozni zakon o takozvanoj reintegraciji Donbasa stupa na snagu 24. februara 2018. Time Kijev potvrđuje da namerava da silom reši sukob na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu ruskog Ministarstva, prenosi Tas.




Praktična primena tog zakona, upozorava Ministarstvo, preti opasnošću od ozbiljne eskalacije situacije u jugoistočnoj Ukrajini.



"Nadamo se da zapadni supervizori te zemlje to uviđaju i da će moći da iskoriste uticaj koji imaju na Kijev i ne dozvole takav scenario, koji je poguban po ukrajinsku državnost i preti nesagledivim posledicama evropskoj stabilnosti i bezbednosti", zaključuje se u saopštenju, prenosi ruska agencija.



Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je 20. februara zakon o reintegraciji Donbasa na istoku zemlje.




Zakon, koji je prošlog meseca usvojila Vrhovna Rada, definiše oblasti u regionima Donjecka i Luganska kao "privremeno okupirane" od strane "agresorske zemlje" Rusije.



Takođe predviđa upotrebu vojne sile kako bi se ti regioni vratili pod kontrolu Ukrajine, preneo je AP.



U zakonu se ne pominje Minski sporazum kojim je Ukrajina u obavezi da usvoji zakon o široj autonomiji ovih regiona i amnestiji pobunjenika, što većina političkih snaga u Ukrajini odbija.



U sukobu na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva