:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

116

Mornarica Crne Gore spremna za izazove NATO članstva

U razgovoru za Pobjedu Darko Vuković ističe da je Mornarica Crne Gore poslednjih godina obavila intenzivne pripreme kako bi bila spremna za izazove i odgovornosti koje je očekuju nakon prijema države u NATO.

"U maju je NATO samit i već je najavljeno da je Crna Gora za stolom, tako da je to datum kada bi sve trebalo da bude gotovo. Mornarica je apsolutno spremna jer je usvojila standarde u raznim oblastima, kada je reč o vojnoj alijansi. Postoji čitav niz NATO programa i paketa koje sprovodimo unazad desetak godina. Ima još dosta posla, ali ono težišno smo već odradili od kada je država potpisala Partnerstvo za mir", objašnjava Vuković.

Podsetio je da je u 2016. godini Mornarica imala niz pomorskih vežbi u teritorijalnim vodama, ali i u inostranstvu.

Govoreći o prednosti članstva u Alijansi, navodi da se, između ostalog, otvaraju svi programi u domenu vojne struke.

"To znači da imamo pristup svim vežbama i učešću u zajedničkim aktivnostima, kao i modernizaciji i razvoju opreme. Na primer, korišćenjem bio-dizel goriva na našim brodovima dajemo aktivan doprinos zaštiti životne sredine i povećanju efikasnosti rada naših brodova, kao i pristup čitavom drugom nizu paketa i programa. To pruža mogućnost našim vojnicima za obuku u svim respektabilnim NATO centrima", ističe komandant Mornarice Vojske Crne Gore.

Navodi da su pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore učestvovali u AJSAF misiji kao podrška u Avganistanu, kao pripadnici pešadijskog voda ili kao oficiri na komandi na određenim štabnim dužnostima.

"Imamo i oficire koji su u okviru NATO komandne strukture u NATO organizaciji, oficire i u NATO komandi u Briselu, Napulju, na drugim pozicijama", naveo je Vuković.

Komandant naglašava da je Mornarica transparentan deo sistema odbrane i da zajedno sa drugim institucijama jača državne kapacitete za odgovor na potencijalne krize, koje mogu ugroziti bezbednost crnogorskog mora.

"Sa sigurnošću mogu tvrditi da je Jadran bezbedno i sigurno more za sve aktivnosti, čemu doprinosi i dobra regionalna saradnja i integracioni procesi sa EU i NATO. Svesni smo da se bezbednost i sigurnost Jadrana ne može posmatrati odvojeno od bezbednosti i sigurnosti Mediterana, a jedan od mehanizama za tako nešto jesu i integracije u EU i NATO. I druge evropske države su iskoristile ta dva mehanizma, obezbedile svoju pomorsku privredu i zaštitile svoje more", ističe Vuković.

Izazovi, rizici i pretnje na moru su raznoliki, a pojavljuju se i novi, poput ilegalne emigracije, sa kojom prete i kriminalne radnje, krijumčarenje droge, oružja, potencijalnog oružja za masovno uništenje, a nije isključena ni mogućnost terorizma na moru.

"Za sada, na sreću, nemamo takvih indicija, ali svesni smo da potencijalna opasnost postoji. Ulažemo velike napore zajedno sa državama regiona da na obaveštajnom nivou pratimo situaciju, pa iako to nije u isključivoj nadležnosti Mornarice i Vojske, pružamo pomoć i podršku", podvukao je komandant Mornarice Vojske Crne Gore.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva