:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

186

Moramo da pokažemo zube i podvučemo liniju

"Postoje neke stvari koje, ako jednom pustite, kasnije vrlo teško možete da ispravite i posledice za srpsku zajednicu bi bile tako dalekosežne da bismo mogli da govorimo o potpunom ekonomskom obespravljivanju našeg naroda", rekao je on za RTS, uoči sednice predsedništva pokrajinskog parlamenta koja će danas u 10 sati po hitnom postupku razmatrati Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat "Trepča" pređe u vlasništvo Kosova.

On je dodao da su srpski zvaničnici "osim stalnog političkog pristiska i predočavanja posledica liderima u Prištini, ne samo javno već i neformalno, u stalnom kontaktu i sa predstavnicima međunarodne zajednice, sa ambasadorima zemalja iz grupe Kvinta, plus šef delegacije EU".

Na pitanje kakva je reakcija predstavnika međunarodne zajednice, Ðurić je odgovorio da ne bi bilo diplomatski da govori u njihovo ime, ali da može da kaže "da imaju dosta razumevanja za naše stavove, zbog toga što iako se oni sa nama generalno ne slažu oko statusa Kosova, poštuju privatnu svojinu".

Ova svojina je nedvosmisleno najvećim delom na Fondu za razvoj, zatim na bankama i još nekim domaćim privrednim subjektima iz Srbije, rekao je Ðurić i dodao da bi "otimanje, konfiskacija "Trepče" bila neprihvatljiva u političkom smislu" i da potkopava same temelje Briselskog sporazuma.

"O čemu možemo da se dogovaramo ako bi pokrajinska vlada usvojila odluku kojom ima ovlašćenje da svako društveno preduzeće, ne samo "Trepču", pretvori u javno preduzeću u stoprocentnom vlasništvu takozvane Republike Kosovo", zapitao je Ðurić.

Kosovska vlada usvojila je 14. januara Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat "Trepča" pređe u vlasništvo Kosova, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se Predlog zakona po hitnom postupku uvrsti u dnevni red današnjeg zasedanja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva