:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 30, 2018   21:42

0

220

Monasi rade na obnovi i sanaciji manastira Hilandar


Dodik je istakao da je danas razgovarao sa igumanom manastira Hilandara arhimandritom Metodijem o obnovi konaka koji su stradali u požaru pre nekoliko godina, te da se uverio da je dosta toga urađeno.



"Radi se na obnovi, sada se izmešta jedan deo prostorija, koje su ranije služile za trpezariju. Treba da budu rekonstruisane u starom izvornom obliku, a značajno su stradale u požaru", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni.



On je dodao da je nedavno nevreme na Svetoj Gori nanelo dosta problema kada je reč o prilaznim putevima, ali da je sada sve normalizovano.



Predsednik Srpske je naglasio da su danas obilazili imanje sa vinogradima, te da je vidljiva šteta od bujica, ali da nije tako velika, te dodao da će brzo biti sanirana.



"Ono što sam mogao da vidim, za razliku od moje ranije posete kada su ti čokoti tek bili zasađeni, napravljena je vinarija i sada se tu proizvodi kvalitetno vino Hilandara. Nosi naziv `Savino polje`", istakao je Dodik.



Prema njegovim rečima, obezbeđena je proizvodnja stotinu hiljada litara na godišnjem nivou, a lagerovano je više od 300.000 litara i spremno za komercijalnu prodaju.



"To govori o tome da monasi vredno rade na stvaranju uslova za obnovu. Zahvalni su za pomoć koju dobiju, ali je vidljiva posvećenost i marljiv rad na sanaciji i obnovi manastirskog zdanja", rekao je predsednik Dodik.


Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva