:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 19, 2015   09:35

0

204

Moguće da Srbija pokrene privatizaciju Trepče

"Mi smo sve odluke o privatizaciji preduzeća sa Kosova i Metohije povukli i odložili do daljnjeg, kako bismo nastavili Briselske razgovore, kako bismo na dobrim osnovama pričali o pitanju vlasništva", rekao je Sertić za RTS i istakao da je bilo dogovoreno da se o tome pregovara na nekom drugom nivou, u nastavku razgovora.

"Ovo je grubo kršenje svih procedura i pravila", rekao je Sertić, uoči sednice kosovskog parlamenta na kojoj će danas po hitnom postupku biti razmatran Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat "Trepča" pređe u vlasništvo Kosova.

On je upozorio da kršenje dogovora i pravila "može da napravi nesagledive posledice na odnose dve zajednice, a pre svega na ekonomski i svakodnevni život ljudi na severu Kosova".

Sertić je podsetio da su, u procesu privatizacije preduzeća, za "Trepču" već stigla četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, i to iz SAD, Kanade, Švajcarske i Mađarske, "zemalja gde se izuzetno poštuju vlasnički odnosi", a da postoje i dve zainteresovane kompanije iz Srbije.

Ističući da nema dileme ko je vlasnik "Trepče", Sertić je naveo da je oko 56 odsto kapitala u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije, plus 22 odsto su različite kompanije iz Srbije, kao što su Goša, Dunav osiguranje, Jugobanka u stečaju, Beogradska banka u stečaju, Termoelektro...

"Samo u ta dva paketa imamo 75-76 odsto vlasništva", izjavio je Sertić i precizirao da su "to dokazive stvari koje postoje u papirima".

On je dodao da, pored toga, imamo 268 miliona evra prijavljenih potraživanja "i njih smo sa spiskovima i dokumentacijom predali pokrajinskim institucijama".

Procena je, čak, da su potraživanja do 480 miliona evra, tako da bilo kakav jednostrani način razgovora o privatizaciji "Trepče", dogovora o realizaciji poslovnih aktivnosti bez naše strane nije moguć, naglasio je Sertić i istakao da je odluka Prištine došla iznenada, bez ikakvih konsultacija sa našim predstavnicima na političkom ili tehničkom nivou i da se "nada razumu" kao krajnjem rešenju.

Kosovska vlada usvojila je 14. januara Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat "Trepča" pređe u vlasništvo Kosova, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se Predlog zakona po hitnom postupku danas uvrsti u dnevni red zasedanja.

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva