:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2015   12:05

0

130

Moguć dogovor o postizanju ravnopravnost u BiH

ÄŒelnici sedam stranaka narodnjačke orijentacije i visoki predstavnici vlasti BiH saglasili su se na konferenciji posvećenoj obležavanju 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma da nijedan narod ne treba da bira drugome političke predstavnike.

To je bio opasan presedan s eksperimentom izbora željka Komšića dominantnim glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

"Jedino načelo koje nas može dovesti do toga da se osećamo i legitimni i legalni kao predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda i svih građana u BiH jeste da pronađemo instrumente kako zaštititi i građansko i kolektivno u BiH, a da u tom smislu jedan narod drugom ne bira predstavnike najvišeg nivoa izvršne i zakonodavne vlasti", ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan ÄŒović, čelnik HDZ-a BiH.

ÄŒović je, na konferenciji koju je organizovao Institut za društveno-politička istraživanja, istakao da uporedo s ekonomskim reformama treba raditi i na promenama ustava i izbornog zakona kako bi zemlja ubrzano krenula prema Europskoj uniji, prenela je Hina.

Po mišljenju bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića, čelnika najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije, rešenje je da FBiH bude jedna izborna jedinica u kojoj bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata.

ÄŒlan Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je prihvatljiv predlog o dve izborne jedinice u FBiH ili pak neizravnom načinu biranja predstavnika.

Predsednik RS Milorad Dodik i predsednik SDS-a Mladen Bosić izrazili su sumnje da bi moglo doći do konsenzusa za promene Dejtona.

Predsednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić ocenio je da Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat, ali da su potrebne njegove promene.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva