:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2015   12:05

0

149

Mogerini:Referendum u RS ekstremno problematičan

“Referendum bi bio ekstremno problematičan”, rekla je Mogerini novinarima nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Briselu.

Ona je kazala da su svih 28 ministara izrazili zabrinutost zbog namere predsednika RS Milorada Dodika da organizuje referendum o nadležnosti državnog pravosuđa BiH u tom entitetu.

“Primećujem da datum referenduma još nije određen, što daje prostor da se preispita ideja da se on održi”, rekla je ona.

Pre nje, ideju o referendumu su kritikovali šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak i hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Lajčak je rekao da je referendum neprihvatljiv iz pravnih i moralnih razloga, dok je Pusić istakla da bi njegovo održavanje predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma i ustava BiH.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je još prošle godine kritikovao ideju o referendumu, a ambasadori zapadnih zemalja su je takođe osudili.

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je prilikom nedavnog susreta sa Dodikom zamolio predsednika RS da preispita plan o sprovođenju referenduma.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva