Vesti
Mogerinijeva: U interesu EU da pojača saradnju sa Zapadnim Balkanom

20:31, 16.04.2018

|

Izvor: RTS

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini ocenila je da je u interesu EU i zemlja članica da pojačaju saradnju sa Zapadnim Balkanom.


Mogerinijeva kaže da su šefovi diplomatija 28 zemlja članica EU na današnjem sastanku u Luksemburgu imali opširnu diskusiju o odnosima sa Zapadnim Balkanom.
"Ponovili smo naš jasan angažman i podršku za ceo region, za naših šest partnera i za perspektivu proširenja", izjavila je Mogerinijeva.Šefica EU diplomatije, koja predsedava Savetom ministara spoljnih poslova, naglašava da su ministri dali jasnu podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru. Strategija je predstavila kredibilnu perspektivu proširenja EU na Zapadni Balkan navodeći da su Srbija i Crna Gora kao lideri u procesu evrointegracija u mogućnosti da 2025. godine dobiju članstvo u EU."Jasna je i podrška nastavku rada sa Zapadnim Balkanom. U interesu EU i zemalja članica EU je da pojačaju saradnju sa regionom i daju još snažniji kredibilitet pristupanju regiona EU", zaključila je Mogerinijeva.Ministri spoljnih poslova EU diskusiju o Zapadnom Balkanu održali su u svetlu priprema za samit EU–Zapadni Balkan koji se sredinom maja održava u Sofiji.Mogerinijeva je najavila da utorak uveče stiže u zvaničnu posetu regionu. Tom prilikom ona će posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design