:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 19, 2018   12:05

0

123

Mogerini:Crna Gora regionalni igrač


Predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Tivtu da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz, kako je rekla, "proces demarkacije sa Kosovom".


 


Mogerini je to izjavila u razgovoru sa novoizabranim predsednikom Crne Gore i aktuelnim predsednikom DPS, Milom Đukanovićem, i istakla da joj je posebno drago što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izveštaja u kojem se prepoznaje i dobar rad Crne Gore.


On je zahvalio Mogerini na njenoj rešenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji.


 


"Rezultati izbora potvrda su odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da ćemo postati deo evropskog društva", rekao je Đukanović, navodi se u saopštenju DPS dostavljenom Tanjugu.


 


Đukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izveštaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu.


 


"Posebno je važno što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izveštaju EK", ocenio je Đukanović.


 


Mogerini je između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susedima.


 


"Radujem se saradnji sa Đukanovićem na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, respektujući njegov ugled i uticaj u regionu", rekla je Mogerini.


 


Đukanović je posebno pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je, kako je rekao, krucijalno važno za Zapadni Balkan.


 


"Podstrek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredeljenjima", kazao je Đukanović.


 


"Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije", istakao je Đukanović.


 


Mogerini je istakla da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsedničkih izbora, i što je u prilici da lično čestita pobedu predsedniku Đukanoviću.


 


Đukanović je zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.


 


Mogerini je predložila Đukanoviću da nakon inauguracije njegova prva poseta bude Briselu, što je on prihvatio.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva