:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2017   12:05

0

113

Mogerini:ÄŒlanstvo će doći s reformama i normalizacijom s KiM

U susret Samitu lidera Zapadnog Balkana koji počinje u Trstu, Mogerini je u intervjuu istakla da je Srbija postigla sjajne rezultate u proteklim godinama, otvorivši 10 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorivši dva, i ukazala da se "reforme isplate, prvo i najvažnije za građane Srbije".

"Predsednik Vučić zna, kao i lideri u regionu, da u najvećoj meri od Srbije zavisi kada će odrediti datum pristupanja EU. ÄŒlanstvo će doći sa reformama i sa normalizacijom odnosa sa Kosovom. Oboje želimo Srbiju u EU. Srpsko rukovodstvo ja ambiciozno, pa smo i mi", rekla je Mogerini.

U pogledu budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, šefica diplomatije EU izražava optimizam, ističući da "dobra doza optimizma i posvećenosti uvek može da doprinese dijalogu".

"Ovo je bila veoma intenzivna godina za odnose između Beograda i Prištine: pre samo nekoliko meseci situacija je bila napeta, ali danas vidimo novu i jedinstvenu mogućnost za pomirenje. Kada postoji politička volja da se krene napred, uvek postoji prostora za optimizam", kaže Mogerini.

U tom kontekstu, podseća da su se prošle nedelje, kada se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, svi složili da počnu novu fazu dijaloga ka punoj normalizaciji odnosa i saglasili se o važnosti primene postignutih dogovora iz dijaloga bez odlaganja.

Kad je reč o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU, visoka predstavnica Unije kaže da su "kriterijumi za pristupanje jasni za sve i tu nema prečica", a tempo reformi, prema njenim rečima, zavisi od svakog glavnog grada i svakog rukovodstva jedne zemlje.

"Naša vrata su stalno otvorena: sve zavisi od svakog iz zapadnobalkanske šestorke, da pređu liniju i pridruže nam se", poručuje Mogerini.

U isto vreme, ukazuje ona, postoji jasna veza između regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i napretka zemalja regiona ka EU pri čemu, naglašava, regionalna saradnja svaku članicu zapadnobalkanske šestorke čini snažnijom.

Ona ukazuje i da ne postoji stabilnost bez demokratije, i to jake demokratije.

"Promocija dobrog upravljanja i poštovanja vladavine prava su srž našeg svakodnevnog angažmana s našim partnerima na Balkanu... Razumemo da su evropske integracije pitanje čitavog društva, ne samo rukovodstva jedne zemlje. Baš zato u celom regionu radimo direktno sa građanima, institucijama, civilnim društvom, biznis zajednicom, a ne samo sa vladama. Svako ima svoju ulogu u ovom procesu", objašnjava Mogerini.

Kako ističe, region Zapadnog Balkana je visoko na agendi EU i njena je svakodnevna tema.

"Nastavićemo da budemo najsnažniji partner regiona – zato što verujemo u evropsku perspektivu Balkana i zato što nam je potrebna saradnja kako bismo odgovorili na potrebe naših građana, od bezbednosti do ekonomskog rasta", poručuje Mogerini.

Za četvrti sastanak na visokom nivou u okviru Berlinskog procesa, koji danas počinje u Trstu, kaže da je ključni deo šireg angažmana EU sa regionom, ističući da Berlinski proces olakšava zajednički rad u cilju uvođenja Zapadnog Balkana u EU.

"EU neće nikada biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Region je u srcu Evrope. Narodi Zapadnog Balkana dele i doprinose evropskoj kulturi, istoriji i ekonomiji. Ovaj region je deo Evrope, a takođe će biti i deo EU, u to ne postoji sumnja", zaključuje Mogerini, koja je i potpredsednica Evropske komisije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva