:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

144

Mogerini: Sporazumi iz Brisela put ka integraciji

Ona je, na konferenciji za štampu na kraju Samita o zapadnom Balkanu u Beču, kazala da mora da prenese dobru vest, a ona se tiče potpisivanja važnih sporazuma od strane premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u utorak u Briselu.

"Oni su pokazali da su hrabri i imaju rukovodeće kvalitete te da rade u korist građana dogovorivši se o četiri bitne teme. To je primer saradnje koja je potrebna, pragmatična i konkretna, koja pozitivno utiče na živote građana", naglasila je Mogerini.

Prenela je da su svi učesnici Samita danas odali priznanje predstavnicima Beograda i Prištine zbog sporazuma koji su postigli.

Mogerini je istakla da je fer da se široj javnosti prenese ovaj pozitivan rezultat.

"Ovaj uspeh otvara put za dalju regionalnu, ali i evropsku integraciju regiona", oceila je Mogerini i naglasila da oba proseca, regionalna i evropska integracija regiona, moraju napredovati te da su neophodni konkretni rezultati za građane i posebno mlade.

Najveća odgovornost, kako je konstatovala je na liderima regiona, dodajući da sada imamo generaciju hrabrih ldiera.

Istovremeno je naglasila da i EU ima svoj deo odgovornosti, te mora biti konkretna, konzistentna, nudeći konkretne korake.

Mogerini je s tim u vezi konstatovala da postoji snažna politička volja na obe strane, podvukavši da je to od zajedničkog interesa.

Osvrnula se i na danasnju tragediju u Austriji, gde su u jednom kamionu pronađena tela 50 izbeglica koje su se ugušile, ocenivši da je to podsetnik na to šta nam se dešava i u čemu treba da zajedno delujemo, a zatim konstatovala da nema sumnje da je Balkan deo Evrope, da su ovi izazovi evropski, a "kada kažemo evropski ne mislimo samo na EU, već čitav kontinent".

Evropa ima moralnu i zakonsku obavezu da zaštiti te izbeglice, poručila je Mogerini, za šta je potreban evropski pristup.

"Problem je da svako Evropu shvata drugačije, a Evropa su EU i njeni susedi", rekla je Mogerini i prenela da Evropska komisija radi na predlogu rešenja, da je u toku izrada novog predloga za zajedničku listu bezbednih zemalja porekla, kao i dopune Dablinskog sporazuma u vezi privremene relokacije.

"Nema čarobnog rešenja, ali put kojim treba da idemo je poznat, a on zahteva da preuzmemo tešku odgovornost. Potrebna je solidarnost", podvukla je ona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva