:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

120

Mogerini: Saradnja EU i Kine nikada nije bila važnija

To je izjavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

U intervjuu za Sinhuu uoči posete Kini, Mogerini je izrazila nadu da EU i Kina mogu da postignu napredak kada je u pitanju sitauacija na Korejskom poluostrvu.

Ona je navela da EU i Kina "dele stav prema globalnom poretku zasnovanom na multilateralizmu i sistemu UN".

"Kina može da ima veoma pozitivnu ulogu u mnogim oblastima, od Avganistana do Sirije, i mi Evropljani smo spremni da pojačamo saradnju na svim tim poljima", rekla je Mogerini.

Šefica evropske diplomatije je ocenila da veće angaživanje Kine u međunarodnoj politici može da "otvori mnogo prilika u mnogim pitanjima od zajedničkog interesa", navodeći da je kineski specijalni izaslanik početkom aprila prisustvovao međunarodnoj konferenciji o budućnosti Sirije, ali i da Peking ima ključnu ulogu u mirovnom procesu u Avganistanu.

"Moramo pokazati delima da stojimo na strani saradnje, angažovanja, jakih i globalnih pravila", izjavila je Federika Mogerini.

Mogerini je rekla i da je u interesu obe strane da se prevaziđu razlike, dodajući da "izolacija nije odgovor na bilo koji problem našeg vremena".

"Kina je zemlja veličine jednog kontinenta. Jedino ima smisla da tražite sagovornika svoje veličine", navela je ona.

Kako je navela, Kina i EU takođe imaju "interes, odnosno obavezu i odgovornost" da sarađuju u borbi protiv klimatskih promena i u sprovođenju sporazuma postignutog u Parizu.

Mogerini je danas počela posetu Kini u okviru sedmodnevne turneju tokom koje će posetiti i Indiju i Rusiju.

Ona treći put boravi u Pekingu, gde je sastanke počela razgovorom sa premijerom Kine Li Kećijangom.

Sinhua navodi da će Mogerini sutra biti kopredsedavajući 7. Strateškog dijaloga EU-Kina, uoči 19. Samita EU-Kina u Briselu u junu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva