:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 15, 2018   15:51

0

216

Mogerini očekuje Vučića i Tačija na dijalogu o ZSO


Federika Mogerini dobija predloge i sugestije Beograda i Prištine o sadržini nove runde dijaloga koji treba da obuhvati primenu svih dosad postojećih sporazuma, rekli su agenciji Beta u Briselu zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU.



Zamoljeni da potvrde da je u telima EU razmatrana neka vrsta nacrta pravno obavezujućeg sporazuma Beograd-Prištini, ovi zvaničnici su uzvratili da neki baš uobličeni nacrt i ne postoji, ali se razmenjuju predlozi, zamisli, načelna rešenja svih strana.



Medjunarodni diplomatski krugovi su Beti u Briselu preneli da srpski predsednik nije prihvatio pre svega od Vašingtona, a delom i dve članice EU, ponudjen predlog obavezujućeg sporazuma Beograd-Priština, kojim se Srbiji garantovalo stvaranje Zajednice srpskih opština, sa svim elementima zaštite koje traže Beograd i kosovski Srbi, ali s tim da "Beograd prihvati ulazak Kosova u medjunarodne institucije".



Funkcioneri u Briselu podvlače da obe strane moraju da sprovedu sve utanačene dogovore, a svakako i formiranje ZSO, uz opasku da ima i nekih dogovora koje Beograd nije sproveo.



Na opasku Bete da vlasti u Prištini pet godina izbegavaju i da počnu s primenom ključne obaveze iz Briselskog sporazuma, a to je stvaranje ZSO, rečeno je da se u EU očekuje da kosovske vlasti sprovedu obećanje da će do avgusta izraditi statut ZSO, što bi trebalo da podstakne konačnu izradu struktura ovog tela institucionalne zaštite Srba na Kosovu.



Zamoljeni da se osvrnu na medijske izveštaje, kao i sugestije u Prištini i Vašingtonu, da bi SAD trebalo da se neposredno uključe u dijalog Beograd-Priština, odgovor zvaničnika u Briselu je bio da je visoka predstavnica EU ta koja posreduje u dijalogu.


Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva