:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2018   12:05

0

163

Mogerini: I Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu


Mogerini je u intervjuu za RTK ocenila da ratifikacija sporazuma o demarkaciji vodi ka liberalizaciji viznog režima.



Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU rekla je da svi partneri imaju perspektivu učlanjena u Uniju.



"To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, pre nego što ima evropsku perspektivu", kaže Mogerini.



Govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovala ka EU, Mogerini ističe da Kosovo treba da nastavi dijalog sa Srbijom.



"Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići napred. Treba smelosti za to. Kosovo treba da ostvari Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU već i građani", naglašava Mogerini i dodje da svi treba da se usredsrede na život građana Kosova.



Ona kaže da kosovski lideri znaju koji su konkretni koraci koje treba preduzeti.



"Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, da radimo zajedno da ostvarimo taj cilj", podvlači Mogerini i navodi da je lično zainteresovana da podrži Kosovo.



Skupština Kosova će na sednici koja počinje u 16 časova po četvrti put raspravljati o predlogu zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom, koja je poslednji preostali uslov za liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.



Eventualni neuspeh u ratifikaciji sporazuma, kako se procenjuje u Prištini, može da stvori velike negativne posledice Kosovu.

 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva