:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

119

Mogerini: Vreme za istočnu Ukrajinu ističe

“Vreme ističe”, upozorila je Mogerini u saopštenju za medije i podsetila na jučerašnju tragediju u Donjecku, kada je osam civila poginulo u minobacačkom napadu za koji se ukrajinska vojska i proruske snage međusobno optužuju.

“Oni koji su odgovorni za eskalaciju sukoba sada moraju da dokažu da su spremni za političko resenje i prekinu spiralu nasilja, što uključuje i povlačenje teškog naoruzanja i prekid vatre koji su dogovoreni u Minsku”, poručila je ona.

Mogerini je pozvala Rusiju da preuzme odgovornost uz reči da “javne izjave koje izvrću stvarnu situaciju na terenu i podstiču na mržnju i novo nasilje ne vode neophodnom smirivanju situacije”.

“Jučerašnje javno sprovođenje ratnih zarobljenika kroz Donjeck predstavlja jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, upozorila je visoka predstavnica.

Ona je istakla da EU podržava sve napore da se nađe političko rešenje, što uključuje nedavni sastanak šefova dilomatija Nemačke, Francuske Rusije i Ukrajine u Berlinu i predstojeći susret Trilateralne kontakt grupe o sprovođenju sporazuma iz Minska.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva