:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2017   18:01

0

208

Modularni "kalašnjikov" iz Šumadije

Kao što je Internet portal RTS-a već pisao, Vojska Srbije testirala je novi kalibar 6,5 milimetara "grendel" i novu pušku, kao rezultat taktičkih zahteva i analize savremenih ratova.

Mediji su preneli da će nova modularna puška narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu na poligonu u Nikincima.

Nedavno je na seminaru za medije u Zrenjaninu general-major Bojan Zrnić rekao da će nova modularna puška imati dva kalibra, aktuelni 7,62 puta 39 milimetara i novi 6,5 milimetara "grendel".

Iako je početna ideja bila da se puška radi u kalibrima 5,56 milimetara NATO, koji se tek uvodi u Vojsci Srbije, ipak se ostalo na aktuelnom sovjetskom 7,62 milimetra.

Nova domaća puška radiće po sistemu "kalašnjikov", moći će da se opremi savremenim, optičkim elektronskim i laserskim nišanima i njome će biti opremljene "snage za ojačanje" Vojske Srbije.

Najveće prednosti novog kalibra jesu bolja preciznost, manji trzaj i položena putanja zrna, koja umanjuje mogućnost promašaja mete usled loše procene daljine do cilja.

Osim najsofisticiranijih nišana, sve ostalo na pušci se pravi u Srbiji. Plastične delove, kundak i magacin sa 30 metaka pravi "Prva petoletka", municiju "Prvi partizan" iz Užica, a optiku "Sova", "Teleoptik" i "Senzor infiz".

"Kada je reč o snagama za hitno reagovanje VS, one će biti opremljene najsavremenijom opremom i naoružanjem sa svetskog tržišta", rekao je general Zrnić u Zrenjaninu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva