:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 24, 2018   17:29

0

259

Moderno obrazovanje uslov da Srbija postane ekonomski tigar

Ovo su osnovne poruke 2. KAIZEN kongresa u organizaciji Japanske poslovne Alijanse u Srbiji (84, JPAS) i Instituta KAIZEN na kojem su učestvovali direktori sektora svetskih korporacija koje posluju u Srbiji, brojnih stručnjaka iz oblasti digitalnih tehnologija i ljudskih resursa (84, human resources HR).

Kako bi se nastavio ekonomski rast kako Srbije tako i zemalja u regionu, osnovni preduslov je snažnije ulaganje u obrazovanje, u čemu panelisti vide „ključ“ za opstanak preduzeća na svim tržištima.

Nedostatak radne snage i obrazovanih kadrova, sa čime se suočavaju sve zemlje regiona, može „pauzirati“ razvoj društva, smatra Naoki Cukada (84, Naoki Tsukada) generalni menadžer Mitsubišija u Srbiji.

Zato, kaže, potrebno je gledati „dalje od budućnosti“.

„Da li Srbija postaje novi ekonomski tigar?“ pitanje je koje su panelisti razmatrali dajući primere, kako i zašto se velike kompanije odlučuju, na primer, da investiraju baš u Srbiju.

Kompanije koje se odluče da dođu u Srbiju, planiraju svoj rast i razvoj godinama unapred i povezuju ga sa planovima i namerama države u koju se odluče da investiraju.

Suština je, ocenjuju učesnici panela, da je za velike kompanije datum ulaska Srbije u EU veoma blizu iako se iz percepcije građana taj datum čini dalekim.

Praveći bazu u Srbiji, kompanije iz zemalja poput Japana (84, kod nas posluju 32 kompanije iz Japana sa 3.000 zaposlenih), zapravo „rezervišu mesta u prvom redu“ kako bi, kada se „otvore granice“ mogle iz naše zemlje brže da plasiraju svoju robu i usluge u EU.

Međutim, „ne može se nastaviti rast i razvoj bez ljudi, bez kvalitetnog kadra“, napominje Dirk Bantel iz Panasonica i član Odbora JPAS-a.

Nepovoljni demografski trendovi u Srbiji pokazuju da mladi i dalje odlaze u velikom broju.

Ali, direktori i panelisti su na današnjem skupu ocenili da se ipak, kroz savremenije obrazovanje i adekvatije plate, a koje će, kažu, neminovno rasti i u privatnom sektoru, odlazak mladih može usporiti.
Jer, sa stanovišta kompanija, ulazak Srbije u EU znači i povećanje plata ali i izjednačavanje pravnih regulativa unutar kompanija koje posluju u Srbiji i njihovih proizvodnih procesa sa procesima u preduzećima koja posluju u Uniji.

Da bi se Srbija priključila 4.0 revoluciji koja zahvata svet, potrebno je da naša preduzeća budu vidljivija u svetskim okvirima, a to se može postići, kažu, većim brojem poseta naših državnih delegacija koje bi sa sobom vodile i predstavnike privrede, drugim dalekim i razvijenim zemljama.

Iz RAS-a najavljuju da će delegacija vlade zato u narednim mesecima posetiti Japan, zemlju koja predvodi tehnološku revoluciju u svetu, kako bi sa predstavnicima najmoćnijih kompanija te zemlje, a iz sveta digitalnih i IT usluga, razmenili iskustva.

Promena načina mišljenja poslodavaca i zaposlenih, bio je nekada jedan od ključnih izazova u Japanu, a prevazilazeći ograničenja u tehnološkom razvoju, izrodila se takozvana KAIZEN fiilozofija, koncept savremenog upravljanja kompanijama…

Učesnici panela su se složili da Srbija „postaje ekonomski tigar u regionu“ ali, upozoravaju, da bi se takav trend nastavio, neophodna je brža transformacija obrazovnog sistema i savremena edukacija novih mladih kadrova.

Ukoliko brže dođe do toga, mladi će, smatraju, moći zaposlenje da nađu upravo u međunarodnim kompanijama koje posluju u Srbiju i imaju visoka primanja što je jedan od motiva da ostanu i žive u Srbiji.

Današnju konferenciju otvorio je savetnik u ambasadi Japana u Beogradu Tecuja Cubota (84, Tetsuya Tsubota), a panelisti su bili Goran Pekez iz JTI, Dirk Bantel iz Panasonica, Naoki Cukada (84, Naoki Tsukada) iz Mitsubishija, Šigao Hašimoto (84, Shigao Hashimoto) iz Itoću Corporation i Radoš Gazdić iz Razvojne agencije Srbije.

 

 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva