:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2015   07:13

0

146

Mnogima smeta što Vučić vodi srpsku politiku

"Ovu zemlju vodi Vučić, vodi je iz Beograda, ne vodi je iz Brisela, ne vodi je iz Vašingtona i ne vodi je iz Moskve. I to svima mora da bude jasno, rekao je Vulin za Televiziju Pink povodom kritika na televiziji Raša tudej zbog saradnje Vlade Srbije s konsultantskom firmom bivšeg premijera Velike Britnije Tonija Blera.

List "Blic" piše da je ruska državna televizija Rusija danas, za koju tvrdi da je direktno kontroliše vlada Vladimira Putina, proteklih dana žestoko napadala Vučića i Vladu Srbije, jer joj je zasmetalo što sarađuju sa firmom Tonija Blera.

Navodeći da ta televizija nije zvanična ruska državna televizija, Vulin kaže da će Srbija poštovati sopstvene interese, da je to nekad po volji jednima, nekad drugima, ali ono što je "jedino bitno je da je Vučić po volji Srbije".

"Srbija voli kako Vučić vodi ovu zemlju i zato ima poverenje ove nacije i zato može mirno da kaže i EU da neće da uvodi sankcije Rusiji, a Rusiji da kaže da je pravac ove zemlje put ka EU. To svi poštuju", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, nije bilo poštovnijeg predsednika vlade Srbije decenijama unazad u Rusiji i Moskvi nego što je to Vučić, i to se vidi u odnosu Rusije i drugih zemalja prema Srbiji i odnosom prema politici koju vodi Vučić.

Naravno, kaže Vulin, da će uvek biti onih koji bi voleli da Vučić bude marioneta i igračka, da posluša ovaj ili onaj savet, ali da se to neće desiti.

Svi saveti i Brisela i Vašingtona i Moskve se slušaju sa poštovanjem i pažnjom kako zaslužuju prijatelji, ali odluka je samo srpska i samo u interesu Srbije, poručio je Vulin i ocenio da će zbog toga Vučić biti kritikovan sa raznih strana.

"Meni nije bilo teško da kažem kada sam to mislio da pritisci dolaze sa zapada i da su loši i da ih treba odbaciti. Tako kažem sada, ako dolaze sa Istoka opet će biti loši i uvek ih treba odbaciti. Vučic vodi srpsku politiku i zbog toga ima podršku Srbije", kaže Vulin.

List "Blic" piše da je Putinova televizija u udarnom terminu za dva dana emitovala dva priloga u kojima se obrušila na Vučića, ne birajući reči kritike zbog saradnje s Blerom uz optužbu da je Vučić “angažovao za savetnika čoveka koji je bombardovao Srbiju”, a sve su ilustrovali snimcima žrtava, rušenja mostova i gradova po Srbiji tokom NATO agresije.

Ipak, prema saznanjima Blica, rusko nezadovoljstvo Srbijom je mnogo dublje jer se Moskva plaši da se Beograd potpuno okreće Zapadu, a okidač za ovaj medijski napad su dogovori Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena o snabdevanju Srbije američkim gasom.

Takođe, iz EU sve češće stižu poruke da Srbija treba da se ugleda na Uniju i “diversifikuje” snabdevanje energentima, dakle da ne zavisi od Rusa, piše "Blic" i navodi da u Vladi Srbije upravo u ovome vide razlog za napad iz Rusije.

Vučiću iz Moskve nikada nisu zamerili to što se konsultovao sa Gerhardom Šrederom, koji je takođe učestvovao u NATO agresiji, verovatno, jer je Šreder danas jedan od čelnika rusko-nemačkog gasovoda “Severni tok”, naveo je sagovornik Blica iz Vlade Srbije.
"Verujemo da je razlog ovih napada upravo to što Srbija sada pokušava da pronađe neke druge izvore gasa i tako zaštiti svoje interese", objašnjava sagovornik iz Vlade i navodi da su ovi napadi očekivani upravo zbog vođenja balansirane spoljne politike.

"Rusija ne gleda blagonaklono na pokušaj Srbije da smanji energetsku zavisnost od Moskve, a u isto vreme trpimo velike pritiske SAD zato što ne želimo da uvedemo sankcije Rusima. Paradoks je da je Vučić danas za Rusiju nedovoljno proruski, dok je za SAD nedovoljno proamerički", kaže sagovornik "Blica".

Sagovornik Blica kaže da je angažovana Blerovu firma, ne da bi ih on savetovao, već da bi bio uveden model organizacije za koji veruju da je najbolji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva