:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2015   12:05

0

112

Mnogi ulagači gledaju Duing biznis listu

"To nije nebitan izveštaj, naprotiv, mnogi investitori ga prvo pogledaju. Kada gledaju da šire svoje poslovanje i razmišljaju o određenim zemljama na koje bi ušli, ponekad podvuku crtu nakon određenog mesta na tom izveštaju i uglavnom je Srbija do sada bila ispod crte", rekla je Trbović Tanjugu komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića o tome da se na Duing biznis listi Srbija našla na 59. mestu, što je napredak za 32 mesta u odnosu na 2014.

Ona kaže da je loš rang Srbije na Duing biznis listi do sada bio jedan od ključnih razloga zbog čega su "nas investitori zaobilazili", te da će bolja rang pozicija dovesti do povećanja investicija.

"To ima smisla jer ljudi koji razmišljaju gde da ulože svoj novac, žele da to urade u onoj poslovnoj klimi u kojoj nije toliko komplikovano dobiti dozvole i gde ne postoji korupcija", objašnjava ona.

Trbović međutim poručuje da ovaj skok nije dovoljan, ali je pokazatelj da zemlja ide u dobrom smeru, te da ima predvidivu i dovoljno jednostavnu poslovnu klimu u odnosu na neke druge zemlje.

Duing biznis lista je, objašnjava Trbović, izveštaj koji sagledava poslovanje jednog malog srednjeg preduzeća.

"Ona uzima u obzir šta je potrebno da se osnuje preduzeće, sagradi neki objekat, jer su parametri isti svuda u svetu i po njima se gleda koliko je dana potrebno da biste preduzeli te korake i da biste zaista krenuli da poslujete u zemlji", objašnjava sagovornica Tanjuga.

Ovaj izveštaj, dodaje ona, uzima u obzir i koliko je potrebno vremena za registraciju imovine, tačnije rad katastra, koliko brzo se može dobiti priključak za struju.

Napredak u svim ovim pokazateljima je, poručuje Trbović, bitan je ne samo za strane ulagače, već i za sektor malih i srednjih preduzeća koji može da raste samo uz efikansu administraciju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva