:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2015   12:05

0

168

MMF:Ostaju velika razmimoilaženja s Grčkom



Tim MMF-a koji je razgovarao sa predstavnicima Grčke u Briselu vratio se u Vašington posle razgovora na kojima nije postignut napredak oko rešenja grčke dužničke krize.

Portparol MMF-a Džeri Rajs rekao je novinarima da su "i dalje veoma daleko od sporazuma".

"Postoje velike razlike između nas oko većine ključnih oblasti, nije bilo napretka u približavanju stavova u poslednje vreme", rekao je on.

Rajs je rekao da MMF i dalje ostaje angažovan i da nikad ne napušta pregovarački sto ali da je lopta sada u dvorištu Grčke.

Po njemu glavna razmimoilaženja su oko reforme grčkog penzionog sistema, poreza i finansiranja javnih izdataka.

Grčki zvaničnici i njeni kreditori, MMF, Evropska centralna banka i Evropska unija, pokušavaju da postignu sporazum kojim bi se izbeglo da Grčka ne može da plati svoje dospele dugove krajem meseca i ode u bankrot.

Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Evropske komisije žan-Klod Junker danas su razgovarali u Briselu u pokušaju da nađu glavne crte sporazuma. Cipras je rekao posle razgovora da razlike i dalje postoje posebno na budžetskom i finansijskom planu.

Portparol MMF-a demantovao je da postoje razlike između fonda i njegovih evropskih partnera u pregovorima s Grčkom. "Predlog koji je podnet Grcima pre nedelju dana bio je zajednički predlog tri institucije", rekao je on.

Kreditori hoće da se Grčka obaveže na nove ekonomske reforme pre nego što isplate 7,2 milijarde evra blokirane pomoći. Atini je novac potreban da plati 1,6 milijardi evra duga koji dospeva krajem ovog meseca i kasnije ovog leta.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je upozorio da nema više vremena za gubljenje i da će sastanak 19 ministara finansija evrozone iduće nedelje u Luksemburgu biti odlučujući sastanak za sudbinu Grčke.

Ministri finansija evrozone, poznati kao Evrogrupa, sastaju se u Luksemburgu 18. i 19. juna.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva