:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 05, 2018   12:05

0

169

MMF: Zgrabite šansu, nastavite reforme i uspešno se učlanite u EU

Arvanitis je rekao da je MMF imao konstruktivne razgovore sa Vladom Srbije i da su oni pomogli da se promene brže sprovedu.
Vlahović na Kopaonik biznis forumu: Realno je da privredni rast bude iznad 3,5 odsto
"Mislim da se stanje na tržištu rada poboljšalo, postignut je napredak u uslovima poslovanja, ali ima još posla, kao i u reformi železničkog sektora, gde je takođe dosta urađeno", rekao je Arvanitis na plenarnoj sesiji o uspesima Vlade Srbije, problemima irešenjima.
Zaključio je da je finansijski sektor ojačan, da se stanje ekonomije poboljšalo, ali se, posebno naglašava, mora više raditi na strukturnim promenama, kao i u javnom sektoru i administraciji.
On ocenjuje da će se makroekonomska stabilnost održati, ali da fokus treba staviti na javni sektor i poboljšanje privatnog sektora koji, kako kaže, mora da postane konkurentniji i inovativniji.
Poboljšati položaj žena na tržištu rada
"Privatni sektor mora da generiše više radnih mesta. Država ne sme da bude glavni pokretač ekonomskog rasta. Mora se kontrolisati javna potrošnja, kao i da se radi na poboljšanju položaja žena na tržištu rada", rekao je on.
On se osvrnuo na situaciju od pre nekoliko godina, navodeći da je od 2008. do 2014. godine bio period ekonomske stagnacije i negativne stope rasta, te da je ekonomija bila u teškom stanju dok se deficit povećavao.
“Nije bilo poverenja među bitnim igračima, imali smo stalni pad ekonomskih aktivnosti, visoku stopu nezaposlenosti i pored niske stope rasta imali smo male plate, nenaplaćene kredite. Bila je loša situacija”, ocenio je Arvanitis.
Očekivanja su bila da posle uspostavljanja ciljeva dođe do fiskalne konsolidacije i povećanja ekonomskog rasta i da se merama izazove pozitivna reakcija privrede.
“Dogodilo se to da se obnovilo poverenje među glavnim igračima, rast i prihodi, odnosno celokupni rezultati su bili boji od očekivanih”, kazao je Arvanitis.
On je poručio da Vlada Srbije mora da nastavi da održava stabilnost.
Govoreći o drugom setu ciljeva koji su se odnosili na finansijski sektor, Arvanitis je ocenio da još uvek nije postignuto da se “pojača dinarizacija” i smanji “evroizacija”.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva