Vesti
MMF o Srbiji: U ovoj godini rast tri odsto, naredne 3,5

11:57, 18.04.2017

|

Izvor: RTS

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu od 3,0 odsto, dok su za sledeću godinu kretanja BDP-a procenjena još povoljnije, jer je predviđen rast od 3,5 odsto.
Ta institucija je danas, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu "Svetski ekonomski izgledi".

U poslednjem dokumentu te vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. rasti po stopi od 2,8 odsto. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na tri odsto.

Tada je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP-a u 2016. godini dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.

Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP-a u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da će ona u ovoj godini iznositi 16 odsto, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6 odsto.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design