:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

166

MMF: Nemiri uzburkali bankarski sistem u Kataloniji


Situacija je i dalje fluidna, tako da nećemo spekulisati. Nadamo se da se situacija može rešiti - izjavio je Metju Džons, pomoćnik direktora u Odeljenju za valutna i tržišta kapitala MMF-a, izveštava agencija Frans press.




Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je juče da prihvata "mandat naroda" za nezavisnost od Španije, ali je odmah potom zatražio od katalonskog parlamenta da "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti" kako bi se dalo više vremena za dijalog sa Madridom o najgoroj političkoj krizi koja je pogodila tu zemlji u više decenija.



Potencijalna mogućnost otcepljenja Katalonije već je navela dve velike banke - Sabadelj i Kaiša banku, ali i druge firme koje se kotiraju na berzi da najave preseljenje svojih sedišta u druge oblasti Španije.



Uprkos političkim turbulencijama, zvaničnici MMF-a su saopštili da su, na osnovu skorašnje procene Fonda, ukupno gledano španske banke stabilne.



- Generalno smo utvrdili da je španski bankarski sistem otporan i snažan, i da je rešio većinu problema nasleđenih iz prošlosti. Izgledi za špansku ekonomiju su snažni - rekao je Tobijas Adrijan, direktor Odeljenja za valutna i tržišta kapitala MMF-a.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva