:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2018   12:05

0

201

MMF i Srbija

Druga je da MMF i te kako ume da doprinese vođenju adekvatne ekonomske politike, kako u domenu njenog kreiranja tako i discipline u njenom sprovođenju. U krajnjoj liniji, najbitnije je kakve su nacionalne vlasti. Ozbiljne ili neozbiljne, stručne ili nekompetentne, odgovorne ili neodgovorne. Kada je vlast posvećena reformama i kompetentna da ih sprovede tada uvek postoji put da se nađe link sa MMF-om.
To pokazuje i iskustvo Srbije poslednjih godina. Kako je rekla premijerka Ana Brnabić: "Mislim da smo zahvaljujući MMF, ali i našoj ozbiljnosti, ponovo stekli makroekonomsku stabilnost i uspostavili fiskalnu konsolidaciju, što osećaju i građani i privreda". Nema sumnje da je tako.
Trogodišnji aranžman koji je MMF odobrio našoj zemlji 23. februara 2015. godine u iznosu od oko 1,2 milijarde evra, uspešno je okončan 22. februara 2018. godine. Oko toga se slažu i naši zvaničnici i predstavnici MMF-a.
Kako je u vezi sa tim saopštila Narodna banka Srbije: "Sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvareni su ciljevi u pogledu postizanja makroekonomske ravnoteže, pre svega uspostavljanjem održivosti javnih finansija, unapređenjem otpornost i finansijskog sektora i jačanjem konkurentnost i i privrednog rasta". A kako je krajnje direktno rekao šef tima MMF za Srbiju dr Džejms Ruf: "Srbija uspela da se izvuče iz rupe".
Kako je dodao Srbija je posle višegodišnje stagnacije u vreme globalne ekonomske krize ponovo u situaciji da beleži rast uz povećanje investicija i zapošljavanja. Za to je svakako najzaslužniji Beograd, ali ne treba potceniti ni doprinos MMF. A sada se pregovara oko novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Pošto su za to stvoreni preduslovi uspešnom konsolidacijom, akcenat je sada na reformama koje bi trebalo da povećaju BDP.
Neko će reći, ako je već Srbija postigla dobre početne rezultate, zašto joj treba MMF. Odgovor je višeslojan. Nema sumnje da nam je korisno iskustvo i podrška te svetske finansijske ustanove, ali treba imati u vidu još nešto. MMF-ove pozitivne ocene i uspešna saradnja sa njim, predstavlja jednu vrste "povelje" za investitore. Svedoče o tome da je neka zemlja dobra destinacija za ulaganje a nama je baš to veoma bitno.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva