:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 25, 2015   12:05

0

122

MMF će odobriti prvu reviziju programa reformi

Ministar Vujović je na konferenciji za novinare rekao da prema tome neće biti diskusije na Savetu direktora MMF-a već da će prva revizija biti odobrena protokom vremena.

Ministar Dušan Vujović ne očekuje da će grčka kriza izazvati potrese u Srbiji, ali je dodao da su spremne mere u slučaju da grčka kriza počne da se preliva na Srbiju.

"Analizirali smo sve elemente koji mogu da utiču na razvoj događaja u Srbiji, ne očekujemo da će do velikih potresa doći, ali imamo spremne mere. NBS ima vodeću ulogu u tome jer su finansijske veze najvažniji element", rekao je Vujović.

Vlada, kako je rekao, pomno prati šta se dešava u Grčkoj i koliko bi to moglo da utiče na finansijske i druge tokove u Srbiji.

Vujović je rekao da je Vlada pravila procene sa Svetskom bankom i MMF-om za slučaj da se takve stvari dogode, ali da ih drži u tajnosti. Istakao je i da su i u Fiskalnoj strategiji uračunati elementi rizika i da vlada računa na njih ako se, kako je rekao, " nažalost ostvare".

Prema njegovim rečima, veoma je dobra vest da je izveštaj stigao na vreme i da niko nije imao ni jedno jedino pitanje.

"To govori da smo vrlo uspešno prošli taj program i otklanja sve dileme o progresu koje su bile u medijima", rekao je ministar, prenosi Tanjug.

On je ponovio da je to veoma dobar rezultat i naveo da je ujedno i priznanje Vladi Srbije i Srbiji za uspešno sprovođenje reformi koje su definisane u oktobru prošle godine.

Kaže i da MMF dolazi u Srbiju od 20. do 30. avgusta, da ima više teškoća nego što je očekivao, ali da neće biti većih problema.

Na konferenciji u Vladi Srbije rekao je da će za par dana biti gotova statistika republičkog budžeta, a do 15. jula svi drugi elementi.

"Do kraja jula ćemo imati sve i očekujemo da neće biti većih problema, iako imamo više teškoća nego što smo planirali", rekao je Vujović.

Problemi, kako je naveo, nastaju, zato što se svi slažu sa reformama, ali kad dođe do primene, na primer, potreba za većom efikasnošću, to je onda problematično.

Rekao je da će "Železnice Srbije" morati efikasnije da posluju, a da će EPS morati da smanji tehničke gubitke, jer EPS gubi 16 odsto između struje koja uđe u sistem i očita se na satovima, a u Evropi je to oko pet odsto.

"Prihvatam da je složeniji naš sistem od drugih, jer imamo staru opremu koja generiše veće gubitke, koristimo struju i za grejanje, te su izdaci veći", rekao je ministar.

Vujović je podsetio i da Misiju MMF-a u avgustu neće predvoditi kao do sada Zuzana Murgasova, već Džejms Roah.

Naglasio je da je trogodišnji stendbaj aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF iz predostrožnosti, što znači da je to finansijska pomoć "ispod linije", samo kao garant spoljne likvidnosti.

"Mi nemamo nameru to da koristimo, to je pomoć za spoljnu likvidnost koja nama ne treba, jer imamo devizne rezerve od 10 milijardi evra", rekao je ministar.

Vujović je naveo da od 1,2 milijarde evra koliko je odobreno, to nije linearno, ali za 12 revizija koliko je planirano za tri godine, Srbija može da ostvari pravo da deo novca povlači.

"Očekujem da nam to neće trebati, ali ako se dogodi vanredno nešto imaćemo pravo da koristimo taj novac", rekao je ministar.

Nemamo pravo, kako je rekao, da ta sredstva koristimo za deficit, jer to mogu samo zemlje koje nemaju pristup kapitalnim tržištima, a Srbija ima.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva