:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2017   12:05

0

222

"MMF-a će nastaviti da podržava reforme u Srbiji"

Tema sastanka, održanog u okviru jesenjeg zasedanja te finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su dogovorene aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa MMF-om.

Tao Zang je, kako je navedeno u saopštenju, "pohvalio vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme".

On je rekao da je namera MMF-a da nastavi da pruža intenzivne podrške Vladi Srbije u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i potencijalnom rastu koji podržava aktuelni aranžman.

Jorgovanka Tabaković je istakla da su u prethodnom periodu postignuti značajni rezultati na planu makroekonomske stabilizacije.

"Inflacija je stabilizovana na niskom nivou, inflaciona očekivanja su usidrena oko cilja, uspešna fiskalna konsolidacija rezultira padom javnog duga, premija rizika Srbije je na istorijskom minumumu kao i kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu, dok je učešće problematičnih kredita smanjeno za trećinu od početka primene strategije za njihovo rešavanje (84, avgust 2015. godine)", kazala je Tabakovićeva.

Dodala je i da je deficit platnog bilansa oko 2,5 puta niži u odnosu na 2012. godinu, kao i da je izvoz roba i usluga i ove godine u zoni dvocifrenih stopa rasta i da je posebno izražen u prerađivačkoj industriji.

"Nastavlja se visok priliv stranih direktnih investicija, koje su u dosadašnjem delu godine nadmašile prošlogodišnji visok nivo", istakla je guvernerka NBS i ukazala da je i ove godine Srbija dodatno napredovala na Globalnoj listi konkurentnosti, za 12 mesta, najviše zahvaljujući povoljnijem makroekonomskom okruženju.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da je Srbija realizovala najveći broj zadataka iz dogovora sa MMF-om i da je osnažila svoje finansije.

On je istakao da će preostale reforme Vlada Srbije sprovesti u celini i na najbolji način, dodavši da očekuje da će efekat koji bude postignut imati pozitivan uticaj na privredni rast, zaposlenost i budžet.

"Ponosan sam na rezultate u smanjenju javnog duga na nivou centralne države na 65,4 odsto kao i na ostvareni budžetski suficit od oko 66,5 milijardi dinara. Siguran sam da ćemo biti pozitivno ocenjeni i u poslednjoj, osmoj reviziji aranžmana što ujedno predstavlja nedvosmislen signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju", rekao je Vujović.

 
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva