:

:

TV Most

Foto: rts.rs

clock

April 02, 2015   12:05

0

185

Mlečni put još veći nego što se mislilo?

Analizom podataka prikupljenih tokom poslednjih desetak godina, njujorški astrofizičari su uspeli da dobiju trodimenzionalnu sliku Mlečnog puta. Ispostavilo se da naša galaksija nije ravna poput ploče, kao što se dosad verovalo, već da je profilisana u nekoliko koncentričnih talasa.

"Astronomi su primetili da se broj zvezda u Mlečnom putu ubrzano smanjuje na 50.000 svetlosnih godina od centra galaksije, a da se potom pojavljuje prsten zvezda na oko 60.000 svetlosnih godina od njenog središta", objasnio je ko-autor studije Su Jan sa kineske astronomske opservatorije.

"Ono što danas vidimo je da je to što je izgledalo kao prsten zapravo ondulacija na ploči, tako da je vrlo moguće da ih ima još sa spoljne strane koju još nismo posmatrali", objasnio je on.

I dok je veličina Mlečnog puta do sada bila procenjena na 100.000 svetlosnih godina, njujorški astrofizičari, čija je studija objavljena u časopisu "Astrophysical Journal", smatraju da ona dostiže 150.000 svetlosnih godina.

"To je kao kada bacite kamen u stajaću vodu, talasi će se širiti iz tačke udara", kazala je vođa istraživanja Hajdi Džo Njuberg.

Do sada su otkrivene četiri ondulacije, ali bi granice Mlečnog puta mogle da budu još udaljenije, navela je ona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva