:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

149

Mladim poljoprivrednicima treba dati povlastice

Kako je navedeno u saopštenju, Bogosavljević Bošković se sastala u Novom Selu sa predstavnicima Asocijacije ''Banatski paori", predstavnicima udruženja okupljenih oko Asocijacije, kao i poljoprivrednim proizvođačima tog kraja, a tokom konstruktivnog i otvorenog dijaloga razgovarano je o mnogo tema u oblasti poljoprivrede, pre svega o pitanjima državnog poljoprivrednog zemljišta, unapređenju položaja žena na selu i ostanku mladih na selu.

''Razgovarali smo o pripremljenim zakonskim predlozima koji su u proceduri. Čuli smo dosta konkretnih predloga, korisnih sugestija i obećali da ćemo sve te predloge razmotriti i u skladu sa mogućnostima i usvojiti'', rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da se najviše sugestija odnosilo na uvažavanje statusa mladih poljoprivrednika.

Ministarka je istakla i da joj se jedan od predloga posebno dopao, a to je pitanje žena na selu, koje su, kako je rekla, često na marginama, zapostavljene i zaslužuju daleko veću pažnju.

Bogosavljević Bošković je rekla i da je sastanak nastavak odlične saradnje sa Asocijacijom i ogromnom većinom poljoprivrednih proizvođača, koje, prema njenim rečima, ministarstvo doživljava kao ravnopravne partnere, sa kojima često razgovaraju i zajednički rade na rešenju problema u poljoprivredi u obostaranom interesu.

Kada je reč o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministarka je navela da je bilo konkretnih predloga o podršci mladim poljoprivrednim proizvođačima i istakla da ministarstvo radi na pripremi posebnih programa, ne kroz ovaj zakon, već konkretnih programa, kojima će se pronaći sve mogućnosti s ciljem pomoći mladim poljoprivednicima.

Bogosavljević Bošković je rekla da su poljoprivrednici na sastanku naglasili kao dilemu da li je Zakonom previše dato na značaju stočarstvu ili ratarstvu, i s tim u vezi istakla da je ministarstvo predložilo konkretna rešenja koja su u interesu celokupne poljoprivrede Srbije.

''Ne možemo da izdvajamo posebno stočare ili ratare. Nama su posebno važni svi, i oni, kao i voćari i povrtari. Međutim, činjenica je da nam je stočarstvo u značajnoj meri osiromašeno, da se ne može lako oporaviti i činjenica je da smo sebi postavili kao zadatak da očuvamo fond koji imamo i da ga postepeno i uvećavamo'', rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je prošle godine zabeležen pozitivan rezultat u odnosu na 2013, kada je broj mlečnih krava bio viši za oko dva i po procenta.

''To nije neko značajno povećanje, ali je nama dovoljan indikator da je zaustavljen negativan trend. To nas ohrabruje da verujemo da ćemo i u narednim godinama održati ovaj nivo i da ćemo dobijati podatke koji će značiti uvećanje stočnog fonda'', rekla je Bogosavljević Bošković, podsećajući da smo prošle godine imali i veću proizvodnju mleka i mesa, i da je sve to rezultat opredeljenja vlade.

Kako je navedeno u saopštenju, kada je reč o prodaji dela državnog poljoprivrednog zemljišta, ministarka je rekla da je Ministarstvo to prihvatilo na insistiranje malih poljoprivrednika koji žele da na taj način obezbede svoje pozicije i time steknu sigurnost.

To je, kako je ministarka objasnila, gest kojim ministarstvo pokazuje da želi da pomogne malim poljoprivrednicima.

Bogosavljević Bošković je podsetila da je kupovina predviđena isključivo za male poljoprivrednike i ponovila da su limitirane površine koje oni mogu da kupe.

Predsednik Asocijacije "Banatski paori" Jan Husarik rekao je da je sastanak bio vrlo konstruktivan, sa puno mudrih i razumnih predloga, kao i da imaju ispruženu ruku Ministarstva i vlade.

Husarik je podsetio da oni već niz godina predlažu šta misle da je najbolje za poljoprivredu, odnosno porodično poljoprivredno gazdinstvo za koje se Asocijacija i zalaže, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva