:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   16:28

0

205

Mladićeva odbrana traži izuzeće trojice sudija


Mladićevi branioci zatražili su izuzeće predsedavajućeg sudije Teodora Merona i članova veća Karmela Ađijusa i Liu Daćuna.


Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.



Na tu presudu žalbu su najavili i Mladićevi branioci i haško tužilaštvo.



U zahtevu za izuzeće trojice sudija, Mladićeva odbrana tvrdi da su pristrasni zato što učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri VRS koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.



U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti.



Sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.



Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.



Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.



Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.


Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva