:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Novembar 25, 2015   12:05

0

155

Mitrovica: 25 slučajeva porodičnog nasilja u 2015.

Jelena Milovanović iz mitrovičkog Centra za Socijalni rad kaže da su odluke suda koji izriče zaštitne mere veoma važne za zaštitu žrtave od nasilnika.

Milovanović je na panel diskusiji koju je organizovala NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) iznela i podatak da je u ovoj godini u Mitrovici registrovano 45 razvoda brakova.

Na ovom događaju koji je organizovan u sklopu projekta “Monitoring Kosovske policije u Severnoj Mitrovici”, rečeno je da problem predstavlja činjenica da Osnovni sud u Mitrovici ne radi i da se ovi slučajevi rešavaju u sudu u Vučitrnu.

Takođe, je naglašeno da je jedan od problema prilikom suočavanja sa problemom nasilja nad ženama u Mitrovici činjenica da postoje samo tri službena branioca žrtava porodičnog nasilja od kojih ni jedan nije Srbin.

Povećanje broja nasilja nad ženama u ovoj godini okarakterisano je kao problem i istaknuto da nedostatak sigurne ženske kuće na severu Kosova zabrinjava.

U znak sećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo 1999. godine, Ujedinjene Nacije potvrdile 25. novembar kao Medunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva