:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 13, 2017   12:05

0

176

Misija pozorišta je očuvanje duhovnosti i pismenosti

"Zato najveći izazov i jeste puna sala. Umetnost uzburkava emocije i budi um, a naš je zadatak da svim instrumentima koji su nam na raspolaganju dovedemo do realizacije tih procesa", rekao je Ćustić u intervjuu Tanjugu.

Svoj Dan BDP će obeležiti premijerom predstave "Pomorandže za zbogom" po romanu Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkovskog i režiji Nenada Gvozdenovića, dodelom godišnjih nagrada, promocijom monografije "Sedamdeseta sezona na Crvenom krstu", koju su priredili glumac Savo Radović i dr Nikola Bijelić, izložbom fotografija i kostima u foajeu pozorišta, kao i 3D pamiranjem svoje zgrade.

Kroz jednu vrstu vremeplova pokazaćemo na fasadi sve naše godine od prve do sedamdesete, šta se sve događalo, ko je sve prošao kroz naše pozorište, sve će to biti realizovano kroz jednu lepu igranu formu, mnogo video projekcija, čak i stabla pored pozorišta biće deo te priče”, najavio je Ćustić, dodavši da će iz monografije njihova publika saznati mnogo anegdota i priča.

Ćustić kaže da će 70. sezona biti najjača u poslednjih šest-sedam godina.

"U toku su čitaće probe za predstavu po tekstu Karela Čapeka "Iz života insekata" u režiji Ivana Vukovića. Milena Pavlović Čučilović na Novoj sceni režira tekst po motivima komada "Testosteron", a uskoro će rediteljka Ljiljana Todorović početi da radi komad Ištvana Erkelja "Totovi", naveo je Ćustić.

Ističe da ne žele u svom pozorištu da se bave dnevno-političkim stvarima i da gledaocima pričaju o problemima od kojih zapravo beže u pozorište, već da na univerzalan način progovore o životu i ljudima.

"Odavno su sve teme u našem društveno-političkom životu ispričane na scenama i u filmovima i to na toliko različitih načina, da je dosta teško ispričati novu priču... Dnevno-političke stvari nas ne zanimaju, jer one prolaze istog trenutka kada se bace novine u kojima piše o tome. Iz tog razloga i predstave koje "žvaću" takve teme, uglavnom su kratkotrajnog života", primetio je Ćustić.

Smatra da je misija pozorišta očuvanje duhovnosti, pismenosti naroda, plemenitosti i da je to sve skopčano i sa opstankom.

"BDP je dužno da se bavi životom, ljubavlju i duhovnošću svog naroda, da na taj način pruži neophodan i nemerljiv učinak u očuvanju našeg identiteta. Stati u odbranu je misija. Svako može naći svoj način i taj će biti najtačniji i najdelotvorniji", kaže Ćustić i dodaje da je uloga pozorišta u današnjem društvu mnogo važnija nego što se misli.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva