:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2017   12:05

0

297

"Misija KFOR-a nije vezana za vreme, već za ciljeve"


"Kada uslovi budu ispunjeni, KFOR će promeniti strukturu misije koju ima. Uslovi su da institucije Kosova budu još spremnije da pruže veću bezbednost", poručio je komandat Fungo na konferenciji za štampu na kojoj je predstavio sprovedene aktivnosti i ciljeve tokom svog mandata.




On je, kako prenosi RTK2, naglasio da je bezbednosna situacija na Kosovu dobra.


"Srbija nije pretnja, ne vidim je kao pretnju. Svi aspekti sigurnosti su razvijeni, posebno u institucijama na Kosovu, na pravi i efikasan način. Efikasno se reagovalo na problem sa borcima koji se bore na stranim ratištima i nema više onih koji sa Kosova idu da se bore. Imamo odličnu saradnju sa kosovskom policijom i Kosovskim bezbednosnim snagama i sa Euleksom", naglasio je on.



Govoreći o susretu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, Fungo je rekao da je to "deo sastanaka koje ima sa svim zemljama u okruženju". 



"Razgovaramo o sigurnosnim temama i kako da održimo dobar nivo sigurnosti. Bavimo se samo specifičnim vojnim poslovima koji nisu nikako povezani sa nekim prošlim aktivnostima ili ratnim zločinima", rekao je.



Kada je reč o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, Fungo je ukazao na jasnu poruku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je tokom nedavne posete Kosovu rekao da to mora da se desi kroz ustavne promene.



"To je ponovio i zamenik sekretara tokom svoje posete. Ponavljam, naša misija nije vezana za vreme, već za ciljeve koji treba da se sprovedu na terenu. KFOR sarađuje sa Kosovskim bezbednosnim snagama u granicama trenutnog mandata i delovanje KBS-a u okviru ovog mandata je veoma stručno", naveo je Fungo.



Budući komandant KFOR-a biće general major Salvatore Kuoći.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva