:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2015   12:05

0

113

Miščević: Srbija čeka na dogovor članica EU

Povodom predstojećeg sastanka šefova vlada zemalja članica EU u Briselu, Miščević je rekla da su izbeglice apsolutno pitanje Evrope, ne samo zbog broja ljudi koji trenutno imaju nerešen status i lutaju po Evropi, već i zbog činjenice da Evropa još nije uspela da pronađe zajedničko rešenje.

Različiti stavovi različitih grupacija država onemogućavaju da se dođe do kompromisa kako bi najzad počelo i rešavanje tog pitanja, istakla je Miščević za RTS i dodala da je Srbija dobila pohvale i od Evropske komisije i od Evropskog parlamenta.

"Ne mogu da kažem da sam optimista da će sutra već biti postignut dogovor, ali shvatam da države članice razumeju dubinu krize pred kojom se nalazi EU i da će pokušati u tom smislu da nađu nekakvo rešenje", rekla je Miščević.

Na pitanje o raspoloženju u Evropskoj komisiji, kada je reč o tome dokle je Srbija stigla na putu evropskih integracija, Miščević je odgovorila da su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i ona bili na predrazgovoru pred davanje godišnjeg izveštaja i dobile sliku kako bi sam izveštaj mogao da izgleda.

"Posebno nas je zanimao, ne samo napredak Srbije, već i činjenica da je Evropska komisija predložila jednu novu vrstu predstavljanja napravljenog ili učinjenog napretka. To još očigledno mora da se razvija kako bi se moglo predstaviti", istakla je Miščević.

Miščević je naglasila da "nema iznenađenja, to je naš zajednički utisak" i dodala da je godinu i po dana trajao proces skrininga.

"Analizirala nas je Evropska komisija u smislu zakonodavstva, administrativne prakse, kapaciteta i pratila nakon toga šta je još urađeno i sav taj napredak, koji kažu da je jako velik, što hoće da kaže da se očekuje jako pozitivan izveštaj za Srbiju u smislu dobro urađenog posla", istakla je Miščević.

Miščević je ukazala da se konstatuje napredak Srbije u celokupnom procesu evropskih integracija, u procesu dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine, kako bi mogla da budu otvorena prva poglavlja.

"Očekujemo uskoro i potrebna dokumenta od Evropske komisije, a to je izveštaj sa skrininga za poglavlje 35, kao i njihovu pregovaračku poziciju, kojom bi mogla da budu otvorena poglavlja i zbog procedure se najčešće govori o sredini decembra kao momentu otvaranja prvih poglavlja, uključujući tu i ono koje čeka još od avgusta prošle godine", najavila je Miščević.

Miščević je podsetila da je još 3. avgusta bilo sve potpuno pripremljeno sve za otvaranje poglavlja o finansijskoj kontroli, finansijskom nadzoru, unutrašnjoj i spoljnoj budžetskoj kontroli.

Ona je ukazala da "kada imate poglavlja, koja zahtevaju akcione planove, koja najpre morate da pripremite da bi ste otvorili ova poglavlja, onda su barem tri puta duže procedure za otvaranje poglavlja, posebno u ovako važnoj i velikoj oblasti kao što je vladavina prava, poglavlja 23 i 24".

Miščević je dodala da je zahvalna na dobrom radu i saradnji civilnom društvu i da rad u zajednici na promociji prava manjina, posebno osetljivih manjina, jeste nešto što se radi zajedno sa civilnim društvom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva