:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 09, 2015   12:05

0

181

Miščević: Rad i na normalizaciji i na poglavljima

"Istu snagu kao ta normalizacija imaju i ona dva velika poglavlja vladavine prava, 23 i 24. Paralelno radimo na tome kako bismo zaista do kraja ove godine imali kredibilnu osnovu za otvaranje prvih poglavlja za pregovore", rekla je Miščević za televiziju N1.

Na pitanje o nastavku dijaloga s Prištinom 23. juna i važnosti otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa EU, Miščević kaže da vremenski okvir kada će prva poglavlja biti otvorena jeste važan i da se zato i smatra da je zapravo svaki politički dijalog na najvišem nivou koji se organizuje u Briselu još jedan plus u evropskom putu Srbije.

"Naime, onda se tek daje ocena i procena da su ispunjeni politički uslovi za otvranje prvih poglavlja", dodala je Miščević.

Prema njenim rečima, otvaranje prvih poglavlja je važno ne zato da biste imali određeni broj poglavlja otvorenih, već da bi zaista pravi posao na implementaciji svega onoga što smo predvideli kao domaću, unutrašnju obavezu, bio jače kontrolisan i više pod pažnjom i lupom Evropske komisije.

Upitana da li je realno kada ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se nada da će pregovori biti okonačani do 2018. godine, a da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2020, Miščević navodi da je to od samog početka bila osnovna vodilja i strategija.

"Mi smo u našim dokumentima predvideli da je 2018. godina kada ćemo biti u potpunosti spremni da preuzmemo obavezu za članstvo, ali se nismo nikada opredelili baš zato što nismo želeli da licitiramo godinama kada će države članice moći zapravo da nas prime", kaže Miščević.

Ona je dodala da prva naredna godina kada, iza završetka pregovora, tehnički moguće da Srbija postane članica jeste 2020. godina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva